Danske Bank kutter rentene med inntil 0,15 prosent, opplyser banken onsdag.

Med det ble Danske Bank, som er Norges 3. største bank, den første storbanken som kutter rentene etter at Norges Bank besluttet å kutte styringsrenten til rekordlave nivåer tidligere i mars.

Inntil nå er Sparebank 1 Nord-Norge den eneste banken som har kuttet rentene i etterkant av sentralbankens kutt.

Like etter kom også DNB med melding om rentekutt:

DNB kutter rentene på boliglån med inntil 0,15 prosentpoeng.

- Som følge av utviklingen i rentemarkedet og konkurransesituasjonen, har DNB besluttet å kutte rentene på boliglån med inntil 0,15 prosentpoeng. Rentene på fast og flytende boliglån er nå rekordlave, sier konserndirektør for personmarkedet, Trond Bentestuen.

DNBs beste rentetilbud blir på 1,90 prosentpoeng, som vil gjelde for unge som skal etablere seg for første gang (BLU Start).

- Norsk økonomi er i endring, og vi er inne i et lavrentescenario. Samtidig har bankenes kostnad ved å hente penger i det internasjonale markedet økt den siste tiden. Vi må derfor balansere ulike hensyn når vi vurderer rentene, sier Bentestuen.

De nye prisene vil være gjeldende fra 29. mars for nye lån. For eksisterende kunder trer renteendringen i kraft 30. mai. Fra tidligere vet vi at mange kunder ringer oss rett etter et rentekutt for å vite når det får effekt for dem. Det trenger de ikke. Alle kunder som får rentekutt får melding i nettbanken eller brev i posten med den nye rentesatsen.

De nye rentesatsene til Danske Bank blir nå:

  • 1,90 prosent for unge Akademikerkunder
  • 2,10 prosent for Boliglån ung
  • 2,45 prosent for vanlige boliglån over to millioner kroner
  • 1,99 prosnet for vanlige lån til Akademikerne

Samtidig reduserer Danske Bank innskuddsrentene. Bankens beste rente i Personmarkedet vil nå være 0,65 prosent.

Ønsker å ta en større posisjon

- Vi har sagt tidlig at vi ønsker å ta en større posisjon i det norske markedet, sier Norgessjef Trond F. Mellingsæter i Danske Bank til DN.

Han viser til at det for tiden er sterk konkurranse i boliglånsmarkedet i Norge. Samtidig opplever Mellingsæter etterspørselen etter boliglån fra kundene noe lavere enn på samme tidspunkt ifjor, selv om etterspørselen fortsatt er positiv.

- Det er litt mer usikkerhet i norsk økonomi. Det ser man også i eiendomsmarkedet, i hvert fall i deler av landet. Det har blitt et veldig delt marked etter hvert, sier han.

De nye rentesatsene trer i kraft 29. mars for nye lån og 6. juni for eksisterende kunder, opplyser banken.

Også Handelsbanken meldte onsdag kveld om at de kutter renten:

- Handelsbanken justerer boliglånsrentene for å være konkurransedyktig mot de beste kundene i markedet. Renten settes ned med inntil 0,15 prosentpoeng. Rentenedsettelsen skjer individuelt, får DN opplyst.

Kunder som får rentenedsettelse vil få informasjon om ny rente etter påske, opplyser Handelsbanken.

Følger markedet tett

Etter at Norges Bank har kuttet renten tidligere har bankene vært kjappe med å følge opp med rentekutt for kunder. Denne gangen har det imidlertid tatt nesten en uke før første storbank kom på banen.

Ifølge kommunikasjonsdirektør Unni Strømstad i Nordea følger banken markedet tett.

- Men jeg kan ikke si noe til media før vi eventuelt gjør noe, sier hun til DN.

Fastrentekrig

I forkant av Norges Banks siste rentemøte oppstod det en fastrentekrig blant flere av Norges største banker.

Flere storbanker har den siste tiden kuttet renten på fastrentelån, og tilbyr boliglån med tre års bindingstid til en rente nede på 1,95 prosent.

  • Les også: Advarer mot å binde renten til rekordlave nivåer (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.