Rekordlave rentenivåer både i Norge og ellers i verden påvirker nordmenns personlige økonomi.

Lån blir billigere, og sparepenger mister sin verdi.

Sjeføkonomi Jan Andreassen i Eika. Foto: Ida von Hanno Bast
Sjeføkonomi Jan Andreassen i Eika. Foto: Ida von Hanno Bast (Foto: Dagens Næringsliv)

Les også: Råder bankkunder vekk fra rekordlave sparerenter

DN har tidligere skrevet om hvordan Derfor er fastrenten billigere enn flytende . Men hvor lurt er det egentlig å binde renten? Meningene er delte.

- Jeg har alltid ment at fastrente er et veddemål og derfor ikke bør brukes, sier sjeføkonom i Eika Gruppen, Jan L. Andreassen.

Han trekker frem at dersom boligpriser, lønns- eller samlivssituasjon endrer seg kan et bundet lån være vanskelig å komme ut fra.

Kredittanalysesjef På Ringholm i Swedbank har et litt annet perspektiv:

- Er du i en situasjon der du og din familie ikke tåler større renteøkninger over de neste ti årene, altså en lengre periode, bind renten og sikre dere. Det er en billig forsikring mot problemer dere ikke ønsker å havne opp i, har Ringholm tidligere sagt til DN.

Anbefaler ikke fastrente

På tross av skepsisen ser Andreassen likevel at risikoen med å binde renten er lavere enn på lenge.

- Å binde renten aldri vært noen god ide, men jeg har et avslappet forhold til å binde renten på tre prosent. Det er ikke noe jeg anbefaler, men nedsiden er begrenset, sier han.

Andreassen mener at dersom mange binder renten på lånene sine over lang tid, blir sentralbankens arbeid vanskeligere.

- Sentralbankens rentepolitikk blir mer effektiv dersom flere har flytende rente, sier han.

Flere storbanker har den siste tiden kuttet renten på fastrentelån, og tilbyr boliglån med tre års bindingstid til en rente nede på 1,95 prosent.

- Bankene pusher fastrente

En av bankene som ikke tilbyr slike lån til sine kunder er Skandiabanken, som går hardt ut mot praksisen med å tilby stadig lavere fastrenter.

- Fastrentekrigen en avsporing fra det som betyr noe for folk flest. Bankene pusher fastrente fordi de tjener gode penger på det, sier kommunikasjonssjef Leif-Kjartan Bjørsvik i Skandiabanken til DN.

Han viser til at de billigste fastrentene kun er forbeholdt utvalgte kundegrupper, og ikke de største kundegruppene som Bjørsvik sier slaget kommer til å stå om fremover.

- Etterlatt inntrykk av denne fastrentepushingen er at tilbudet om fastrente treffer absolutt alle. I markedet er det en felles oppfatning at renten skal videre ned i året som kommer, og jo flere lån de klarer å binde, jo bedre margin får de når renten går ytterligere ned, sier han.

Anbefaler fastrente

- Jeg registrerer at mindre banker som ikke selv tilbyr fastrente, har mange meninger om fastrentetilbudet til konkurrentene om dagen, svarer informasjonsdirektør Even Westerveld i DNB på kritikken.

DNB er Norges største bank, og er en av bankene i Norge som tilbyr lavest fastrentelån. Banken hevder selv at markedsføringen av fastrentene er «helt normalt», og mener slike lån gir lånekundene forutsigbarhet.

- Vi anbefaler fastrente for kunder som ønsker forutsigbarhet, og ikke som spekulasjon, sier Westerveld.

Les også: GM mener også din gamle bil kan bli selvkjørende

Asia i dag: Skal bli verdens største hotelleier  

Trump jakter viktige nominasjonsseirer

Shell-topp innstilt til Statoil-styret  

Se DNtv: Gamlehjem? Glem det. «Babyboomerne» vil bo i kollektiv
Gamlehjem? Glem det. «Babyboomerne» vil bo i kollektiv
Pensjonister i Spania danner bokollektiv på sine eldre dager. Inngangspris: 1,3 millioner kroner.
02:12
Publisert:

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.