Renten på tyske statsobligasjoner med ti års løpetid har falt under null for første gang, melder Bloomberg News tirsdag.

Det var da aksjemarkedene i Europa åpnet at den tyske tiårsrenten falt fra 0,002 prosent til minus 0,001 prosent, skriver Wall Street Journal.

Flere meglerhus viser til at frykten for en brexit er stor i markedene om dagen. Investorene rømmer til såkalte «trygge havner», investeringer som anses som trygge i tider med stor usikkerhet.

- Finansmarkedene i stort virker å ha problemer med å fokusere på annet, skriver valutastrateg Magne Østnor i DNB Markets i tirsdagens morgenrapport fra meglerhuset.

I tillegg holdes det rentemøter i fire sentralbanker denne uken, noe som også skaper uro i markedet.

- De lave langrentene er et uttrykk for at investorene flokker seg til trygge havner, skriver seniorøkonom Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets.

Rentene på statsobligasjoner i USA, Storbritannia, Tyskland og Japan er tirsdag morgen nær eller under historiske bunnivåer, og norsk tiårsrente falt mandag med fem basispunkter til 1,10 prosent, skriver TDN Finans.

Doblet sannsynlighet

Kreditt- og analysesjef Pål Ringholm i Swedbank viser til to hovedgrunner til at den tyske tiåringen har nådd et historisk lavt punkt.

- Sentralbanksjefer har manipulert det viktigste elementer i rentemarkedet for lenge. De har drevet renten under det den burde være, sier han til DN.

I tillegg trekker han frem at markedet generelt har vært nervøst for brexit lenge.

- Men det tyske rentemarkedet fikk først med seg i dag at det faktisk er en 50 prosent sannsynlighet for brexit, sier Ringholm.

Han viser til at markedet i slutten av mai priset inn rundt 20 prosent sannsynlighet for brexit. Nå har dette doblet seg.

Mye uavklart

Dersom britene kommer til å stemme seg selv ut av EU, tror Ringholm det vil bli en periode med frykt i markedene fremover.

- Da er det så mye uavklart og så mange spørsmål som du ikke har svar på, sier han.

- Eiendeler med risiko vil bli billigere og eiendeler uten risiko vil bli mye dyrere, understreker Ringholm.

Les også på DN.no:

Sverdrup-plattformen igangsatt før tiden

– Vi er en nasjon med energidrikker som drivstoff

Slik er Røkkes nye oljekjempe

Har du sett denne?

Se Gunhild Stordalen åpne Eat-konferansen
13:23
Publisert:

Hør siste episode av DNs podkast «Finansredaksjonen»:

Hør DNs siste podcast om Vipps, fremtidens biler og om eiendom som både er dyr og billig:

Har du fått med deg DNs «Brexit»-serie (DN+)?

DN Ekspress er et nyhetsbrev fra Dagens Næringsliv. Tips en venn om å få DN Ekspress rett i innboksen din til morgenkaffen eller bussturen, alle kan registrere seg her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.