Onsdag til uken holder Den amerikanske sentralbanken Federal Reserve (Fed) rentemøte, hvor det er ventet at sentralbanken vil holde renten uendret.

Markedet rundt om i hele verden venter i spenning på når sentralbanksjef Janet Yellen vil heve den amrikanske styringsrenten, som har vært uendret på 0,25 prosent siden desember 2008.

Kun to av 52 økonomer Bloomberg News har snakket med, tror at Fed vil høyne renten med 25 basispunkter 29. juli. De resterende 50 venter en uendret rente.

Ingen pressekonferanse

I en oppdatering skriver meglerhuset Goldman Sachs at det er ventet at sentralbanksjef Janet Yellen fortsatt vil vente med en renteheving. Imidlertid mener meglerhuset at hvordan sentralbanken ordlegger seg når rentebeskjeden blir kjent, vil bli gransket i detalj for å kunne vurdere når hevingen vil skje.

Det vil verken publiseres nye prognoser fra Fed eller bli holdt noen pressekonferanse etter rentemøtet i neste uke.

Derfor er spenningen kun knyttet til sentralbankens rentebeskjed, og om Fed i den vil uttrykke seg tydeligere på når markedet kan forvente en renteheving.

Ingen pengepolitiske endringer

Goldman Sachs peker i oppdateringen på tre punkter de kommer til å rette oppmerksomheten mot når rentebeskjeden blir kjent:

1. Beskrivelsen av de økonomiske forholdene kommer trolig til å konstatere nedgangen i ledigheten. Torsdag kom det tall som viste det laveste antall førstegangssøkere til ledighetstrygd siden 1973. Utenom det har endringene i økonomiske data og finansielle forhold vært små siden forrige møte.

- Vi forventer at den tidligere referansen til stabile oljepriser vil bli tatt bort, men at andre kommentarer om inflasjonen vil forbli uendret, skriver Goldman Sachs.

2. I 2014 bruke Yellen frasen «measured» for å beskrive en gradvis heving av renten etterhvert. Ved rentemøtet i juni så ikke Yellen behov for å endre denne guidingen. En forandret guiding er imidlertid en risiko for møtet i neste uke, mener meglerhuset.

Meglerhuset venter ingen endring i guidingen, men legger til grunn at det kan skje.

3. Det er også en risiko for at sentralbankmedlemmene Charles Evans (duete) og Jeffrey Lacker (haukete) kan gjøre rentebeskjeden mer betydningsfull. Enten ved å indikere tydeligere at det vil bli en heving i september, eller gi en meget forsiktig beskrivelse av utsiktene for økonomien.

Ledetråder

Selv om det er liten sannsynlighet for at Fed endrer pengepolitikken ved rentemøtet i neste uke, vil det kommende møtets uttalelse granskes for hver eneste ledetråd som kan si noe om tidspunket for en renteheving, skriver Goldman Sachs, som venter at rentehevingen vil skje i desember.

Åpnet for septemberheving

Yellen ga ingen tydelig tegn til når en renteheving vil komme under sin halvårige tale i Kongressen 15. juli. Da sa hun imidlertid at utsiktene er gode for en fortsatt forbedring av arbeidsmarkedet og økonomien.

- Dersom økonomien utvikler seg slik vi forventer, så skulle de økonomiske forholdene antakeligvis gjøre det mulig å begynne å heve renten en gang i løpet av året, sa hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

DN følger rentemøtet og utviklingen i finansmarkedene utover kvelden onsdag neste uke.

Les også:

Laveste nyboligsalg i USA på syv måneder

Rødt på Oslo Børs fredag

Kinas supermilliardærer med gigantisk formuevekst

Se DNTV: Tren deg sterk på fem minutter

Tren deg sterk på fem minutter
Sjekk kjendistrenerens effektive treningsprogram.
05:16
Publisert: