Å finne frem i bankenes egentlige boliglånsrenter er ikke lett, for de fleste bankene gir individuelle tilbud, og justerer gjerne ikke alle kundenes rente like mye når det kommer endringer. For å få mer oversikt har svenske myndigheter besluttet at bankene må publisere sine snittrenter - hva gjennomsnittet av deres kunder virkelig betaler.

Dette skal gi folk en pekepinn om hvordan de faktisk ligger an, og bidra til mer konkurranse.

Et slikt påbud er foreløpig ikke planlagt i Norge, men Skandiabanken legger i dag frem sine renter.

- Vi har et veldig enkelt renteoppsett, så da debatten kom opp var det en enkel beslutning, sier Magnar Øyhovden, leder Skandiabnaken Norge.

Les også: Lojale kunder betaler 10.000 kroner ekstra

Økt troverdighet ved åpenhet

Skandiabanken har fire rentesatser, basert på lånets størrelse og belåningsgrad. Alle kundene blir delt inn i disse fire gruppene, så snittrenten for hver gruppe akkurat nå står offentlig i bankens prisliste. Tallene i tabellen nedenfor er Skandiabankens utregning av hva alle deres kunder har betalt i snittrente i hele 2014 og hittil i 2015.

- Det er enkelt å lese hva vi kan tilby, slik er det ikke i bransjen ellers, sier Øyhovden, som mener det er dette snittet over tid som bør være det reelle sammenligningsgrunnlaget.

Han mener flere banker bør kunne gjøre det samme.

- Bransjen ønsker å ha høy troverdighet – det bør aktørene tenke på når de ikke er fullt ut åpne, sier han.

Dette er prisen det i snitt kostet å være Skandiabanken-kunde i 2014, og så langt i år: 

Rentene er for hele perioden - beste gjeldende rente nå er 2,9 prosent.

 2015-tallene er for januar-mars. Ny rente gjaldt for fullt fra 6. mars som følge av rentekutt. Kilde: Skandiabanken

Nordea har også tatt til orde for mer åpenhet, les mer om dette her: Nordea ivrer for åpenhet – holder tett dnPlus (+)

Les også:  Prutet ned renten til 2,6 prosent

 

Bidra til åpenhet

DN har denne uken tatt initiativ til mer åpenhet om norske bankkunders reelle boliglånsrente, og hva som faktisk er en god, middels og høy rente i dagens marked. Allerede har over 1600 personer fylt ut vårt skjema. Tallene viser at svært mange har en rente som avviker fra listeprisene. Vi vil offenltiggjøre annonymiserte resultater snart, og oppdatere dem etterhvert. For at oversikten skal bli best mulig er det viktig at flest mulig bidrar ved å dele sin rente.

 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.