Sentralbanksjef Øystein Olsen i Norges Bank overrasket mange da han torsdag besluttet å holde styringsrenten uendret.

- Norges Bank klusser det til, mente makroanalytiker Marius Gonsholt Hov i Handelsbanken Capital Markets og ble - i likhet med analytiker Joakim Bernhardsen i Nordea Markets, usikker på om det i det hele tatt vil komme et rentekutt i juni.

Olsen svarte skepsisen ved å si at han verken vil utelate det ene eller det andre. Ei heller at sentralbanken hadde benyttet «kron og mynt» til å avgjøre beslutningen.

- De som begynner å tvile på om det kommer et rentekutt i juni, bør lese min innledning en gang til, uttalte han til TDN Finans.

Usikkerhet

Dette er uklar informasjon, mener sjeføkonom Steinar Juel i Nordea Markets.

Han stiller spørsmålstegn ved sentralbankens beslutning i morgenrapporten fredag.

- Når økonomien hadde gått om lag som ventet, risikobildet var om lag som sist og beslutningen heller ikke ble tatt ved kron og mynt, hva var det da som gjorde at de landet på uendret rente? Kanskje de trakk lodd?, skriver Juel.

Sjeføkonomen mener avgjørelsen tyder på at at Norges Bank er mer usikre på om det blir kutt i juni enn det de var i mars. For var de helt sikre på at det er nødvendig med et kutt ville det ikke være noe grunn til å vente, mener han.

Slik har markedet også oppfattet det.

Renteforventningene i markedet trakk markert opp som følge av signalene fra Norges Bank, og rentekutt i juni prises nå ikke inn 100 prosent.

- Sorry folkens, dette er ikke klar og god kommunikasjon, mener Juel.

Kan bli for sent

Også Hov i Handelsbanken Capital Markets mener levner lite tvil om at Norges Bank må oppfattes som svært haukete.

- Både pressemeldingen og pressekonferansen bar tydelig preg av at Norges Bank har sett i bakspeilet, og trøstet seg med at den økonomiske utviklingen så langt har vært omtrent som ventet, skriver han i morgenrapporten.

Om det skulle bli et rentekutt i juni, noe han nå har blitt usikker på, er Handelsbanken «grunnleggende kritisk til "vente og se"-holdningen» de mener sentralbanken nå har lagt for dagen.

- Det tar tid før renteendringer virker inn i økonomien, og dersom sentralbanken da ikke reagerer før den absolutt må, risikerer den at det blir for lite og for sent, mener Hov.

Ingen bråhast

Analytiker Kyrre Aamdal i DNB Markets, mener utfallet fra gårsdagens møte fremstod som nokså åpent.

- Norges Bank mener fortsatt at vekstutsiktene og lavere lønnsvekst er grunner for å senke rentene videre. Men litt sterke forbruksvekst og oppgang i boligpriser og gjeldsvekst tilsier at sentralbanken ikke har bråhast, skriver han.

 

Les også: Asia i dag: Kinesisk handelssjokk: «Åpenbart verre enn forventet»

Konservativ sjokkseier

USA i dag: Offentlig ansatte brukte millioner på stripping og casinoer

Norseman får konkurranse(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.