Finansdepartementet har fredag lagt frem forslag til ny lov om fastsettelse av referanserenter. Forslaget til ny lov om fastsettelse av referanserenter innebærer blant annet at fastsettelsen av pengemarkedsrenten Nibor (Norwegian Interbank Offered Rate) underlegges offentlig regulering og tilsyn.

Det fremgår av en pressemelding fra departementet fredag.

I proposisjonen fremmer Finansdepartementet et forslag til ny lov om fastsettelse av referanserenter.

- Referanserenter har en sentral rolle i økonomien, og det er viktig å få på plass et godt og tillitvekkende regelverk på dette området, sier finansminister Siv Jensen i en kommentar.

Føre tilsyn

«Etter forslaget skal fastsettelsen av allment brukte referanserenter organiseres forsvarlig, og både administrator (den som er ansvarlig for fastsettelsen av referanserenten) og organiseringen skal godkjennes av Finansdepartementet. Det foreslås at Finanstilsynet skal føre tilsyn med fastsettelsen av referanserenter», heter det.

I proposisjonen fremmes det også forslag til endringer i flere lover på finansmarkedsområdet. Et av forslagene er en lovhjemmel i finansforetaksloven som gir Finansdepartementet mulighet til å fastsette forskrift med krav om at finansinstitusjoner lenker til Finansportalen.

I tråd med EØS-området

Finansdepartementet foreslår videre en ny bestemmelse i verdipapirfondloven om verdipapirfonds adgang til å kombinere ulike plasseringer overfor én utsteder. Departementet foreslår også at regler om verdipapirfonds adgang til å låne ut finansielle instrumenter oppheves og erstattes av en hjemmel til å gi regler i forskrift om bruk av teknikker for porteføljeforvaltning.

«Formålet er å bidra til at regelverket for utlån av finansielle instrumenter fra verdipapirfond innrettes i samsvar med lånemarkedet slik det fungerer i praksis, og i tråd med utviklingen i EØS-området», skriver departementet.

Pengemarkedsrenten er renten på lån mellom banker. Etter at det ble avdekket juks med en rekke referanserenter i EU, ble også Nibor gransket. Granskningen kunne ikke konkludere verken at det pågikk eller ikke pågikk manipulasjon av renten.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også:

Gresk-russisk avtale om bygging av gassrørledning

«Something is rotten in the state of Denmark»

Se DNTV: Sommer i fengsel

Sommer i fengsel
Bli med å se hvordan sommervikarene i Oslo Fengsel forbereder seg til tjeneste.
03:41
Publisert: