Samtalene mellom Republikanernes og Demokratenes ledere i Senatet om budsjettkrisen i USA har vist tegn til fremgang. Men løsningen lar vente på seg.

Noen garantier for at statsapparatet igjen skal fungere som normalt eller at budsjettstupet skal kunne unngås, er foreløpig ikke i sikte.

Etter møtene mellom Senatets majoritetsleder Harry Reid og republikaneren Mitch McConnell i helgen, sa Reid at samtalene hadde vært «vesentlige».

Ba om støtte
Republikanernes leder i Senatet Mitch McConnell ba søndag Demokratene om å støtte en ny plan som kan føre til en løsning på gjeldskrisen og at permitterte statsansatte kan gå tilbake på jobb.

Planen innebærer at nedskjæringer i den amerikanske statens pengebruk videreføres.

McConnell sa i en uttalelse at planen har støtte både fra republikanske og demokratiske senatorer. Den innebærer kutt i en særskatt på medisinsk utstyr som er knyttet til president Barack Obamas helsereform, og tiltak for å hindre svindel i forbindelse med helseforsikringsreglene i reformen.

– Det er på tide at Demokratenes ledere svarer «ja», sier McConnell.

Drevne forhandlere
Et tidligere forslag fra den republikanske senatoren Susan Collins som innebar kutt i skatten på medisinsk utstyr ble avvist av Demokratene lørdag, men lørdag kveld og gjennom søndag har McConnell og Demokratenes flertallsleder i Senatet Harry Reid sittet i samtaler i håp om å komme til enighet om en løsning.

De to veteranene regnes som drevne forhandlere og dyktige politiske spillere, og har en lang personlig og politisk historie.

Avvist
Førstkommende torsdag utløper fristen for å heve USAs gjeldstak. Dersom ikke det skjer, vil det få alvorlige konsekvenser for både USAs økonomi og verdensøkonomien som helhet, siden den amerikanske staten ikke vil kunne betale sine regninger.

Etter først å ha nektet å gå med på å heve gjeldstaket, foreslo Republikanerne i Representantenes hus å heve det midlertidig i seks uker.

En så kortsiktig løsning ville Obama ikke gå med på, noe som førte til frustrasjon blant republikanerne i Representantenes hus lørdag. De varslet imidlertid at det ville komme nye utspill, men utover helgen var det politiske fokuset flyttet til ringrevene i Senatet, det andre av Kongressens to kamre.

Har tro på løsning
President Barack Obama holdt søndag en lav profil mens Republikanernes og Demokratenes ledere i Senatet hadde møter.

Reporterne som følger presidenten fikk tidlig søndag melding om at det var lite sannsynlig at Obama ville forlate Det hvite hus eller tale offentlig i løpet av dagen.

Reid uttalte søndag kveld at han hadde tro på at Republikanerne ville åpne for å heve gjeldstaket og gjenåpne stengte offentlige kontorer og virksomheter.

Les også: Kina advarer amerikanske politikere


<b>Obama øker presset </b>


<b>IMF: Advarer mot katastrofale konsekvenser </b>

Obama: Denne gangen bør dere være bekymret
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.