- Virkningen av at USA ikke vil klare å betale tilbake gjelden sin, vil merkes umiddelbart, og det vil kunne føre til store forstyrrelser i finansmarkedene både i USA og internasjonalt, sier Olivier Blanchard, sjeføkonom i IMF.

Han tror likevel ikke at dette scenariet faktisk vil inntreffe.

- Vi ser på dette som en liten risiko, men om det skulle skje, så blir konsekvensene dramatiske.

Tirsdag la IMF fram sine prognoser for verdensøkonomien, deriblant den amerikanske økonomien. Pengefondet spår at USAs økonomi vil vokse med 1,6 prosent i år og med 2,6 prosent neste år. Det er en nedgang på henholdsvis 0,1 og 0,2 prosentpoeng sammenlignet med prognosene fra i sommer.

Ifølge IMF kan nedgangen forklares med de store nedskjæringene i offentlige utgifter som ble vedtatt tidligere i år for å få kontroll over den løpske statsgjelden.

Dersom den politiske lammelsen i Washington fortsetter, vil det kunne bremse veksten ytterligere og i verste fall føre til resesjon, påpeker Blanchard.

En resesjon vil igjen kunne føre til dramatiske kutt i offentlige utgifter og stor finansiell uro både innenfor og utenfor USA, advarer IMF-økonomen.

Les mer: IMF varsler vekstbrems i norsk økonomi

Les også:
Derfor kan det gå riktig ille
Håpløst valg for USA
- Amerikanske aksjer er slitne og overbefolket

Mest lest på DN.no i dag:
- Folk kan jobbe én dag i Norge, og ta med seg pengene ut
Smarttelefon til 300 kroner
Grepene som vil påvirke din lommebok (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.