Offshoreentreprenør Aker Solutions skuffer forventningene etter årets første tre måneder (se tabell).

Toppsjef Øyvind Eriksen går på dagens presentasjon raskt igjennom tallene for å komme frem til dagens store nyhet om en deling av selskapet.

Salen er tettpakket ved selskapets hovedkvarter Akers Hus på Fornebu utenfor Oslo, der de sist ankomne står i trappene.

- Jeg vil kalle resultatet for første kvartal tilfredsstillende, sier Eriksen.

Bruttoresultat (ebitda) var på 1 047 millioner kroner, mens 1 099 millioner kroner var ventet, ifølge TDN Finans. Fjorårets bruttoresultat for samme periode var på 767 millioner kroner, da resultatet var påvirket av kostnader knyttet til Zulu-prosjektet på Ekofisk og tap i virksomhetsområdet OMA.

Ordreinngangen i kvartalet var på 8,7 milliarder kroner, mot 25 milliarder kroner i første kvartal i fjor. Det gir en ordrebeholdning på 55,6 milliarder kroner per utgangen av mars, mens 55,7 milliarder kroner var ventet, ifølge TDN Finans.

- Etterspørselen etter våre subseaprodukter og tjentester holdt seg sterk og vår engineering-virksomhet økte aktiviteten i det ansatte ble mobilisert i London og Oslo for å starte arbeidet med Johan Sverdrup-kontrakten tildelt av Statoil i desember. Til forskjell, sakket vedlikehold og modifisering offshore ned i Norge og en overkapasitet i riggtilbudet bremset opp nybyggingsaktiviteten globalt, sier Eriksen i dagens melding.

Aker Solutions foreslår en deling av selskapet i to, der subsea, umbilicals, engineering og mmo vil bestå i Aker Solutions. Eriksen lover både bedre og mer forutsigbar avkastning i nye Aker Solutions.

«Selskapet vil være bedre strategisk strømlinjeformet, med et smalere fokus og dypere synergier (..)», heter det i meldingen.

Les også: Aker Solutions deles i to

De øvrige virksomhetene, herunder Drilling Technologies, Aker Oilfield Services og Process Systems vil utvikles som del av et nytt investeringsselskap «Akastor», ifølge TDN Finans.

Aker Solutions-aksjen AKSO er ned 5,70 prosent til 95,90 kroner på Oslo Børs sålangt onsdag.


Les også:
Statoil-sjefen slår tilbake mot Utsira-kritikk

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.