Norges største bank - DNB - fikk et resultat før skatt på 8.710 millioner kroner i første kvartal 2015, mot et resultat på 7.297 millioner kroner i samme periode fjor (se tabell nederst i saken).

Dette er godt over forventningen om 8.414 millioner kroner, ifølge TDN Finans.

Økningen skyldes valutakurseffekter og en positiv utvikling i bankens basisswapper, skriver DNB i en børsmelding. Lave tap på utlån bidro også til det gode resultatet, opplyser banken.

Også DNB Markets gjør det godt: DNB Markets leverer

Konsernsjef Rune Bjerke mener det sterke resultatet viser at det fortsatt er god fart i økonomien. Han viser til at konjunkturomslaget og oljeprisfallet så langt bare i beskjeden grad har slått ut i arbeidsmarkedet.

- Vi gikk inn i 2015 med mange spådommer om et brått fall i aktiviteten i norsk økonomi, sier Bjerke i meldingen.

- For oss som har fingeren på pulsen til hver tredje norske bedrift, er det tydelig at det fortsatt er god fart i økonomien, selv om bedrifter knyttet til oljesektoren har tøffe dager, sier han.

Låner ut mer

DNBs utlån økte med 8,6 prosent og innskuddsvolumene med 7,0 prosent fra samme kvartal året før. Valutakurseffekter bidro til den sterke volumveksten, opplyses det.

Banken venter videre at utlånsvolumene vil øke med 3 til 4 prosent årlig, gitt stabile valutakurser, skriver TDN Finans, som viser til presentasjonsmaterialet.

Utlånsmarginene falt

Samtidig gikk utlånsmarginene noe ned i kvartalet, mens innskuddsmarginene gikk noe opp, skriver banken i onsdagens melding.

Netto renteinntekter ble 8.587 millioner kroner i kvartalet, mot 7.691 millioner kroner samme periode året før. Samtidig utgjorde totale driftskostnader utgjorde 5.215 millioner kroner, mot 5.192 samme kvartal året før. Disse var ventet til henholdsvis 8.544 millioner kroner og 5.246millioner kroner.

Tjener på langsiktig sparing

DNB-sjef Bjerke opplever for tiden «svært stor interesse» for langsiktig sparing og forvaltning blant kundene.

Hittil i år har banken hjulpet 40.000 kunder i gang med langsiktig sparing i fond eller pensjonssparing, en økning på 150 prosent fra i fjor, heter det i meldingen.

- Det lave rentenivået har ført til at nordmenn begynner å ta mer aktivt grep om sin egen sparing. Pensjonsreformen legger et mye større ansvar på hver enkelt av oss når det gjelder forvaltningen av våre egne pensjonsmidler og behovet for å spare selv, sier Bjerke.

Økte shipping- og offshoretap

Banken venter at nedskrivninger i 2015 vil ligge lavere enn et normalisert nivå.

Nedskrivningene for shipping, offshore og logistikk-segmentet i første kvartal 2015 var på 242 millioner kroner mot 152 millioner samme kvartal året før.

Finansdirektør Bjørn Erik Næss i DNB sa på kvartalspresentasjonen torsdag at tapene i kvartalet ikke er relatert til nedgang i olje- og offshoresektoren, skriver TDN Finans.

- I dette kvartalet er effekten av det ikke merkbart, jeg vi si null, sa Næss.

Nedskrivninger på utlån innen små og mellomstore bedriftskunder var på 290 millioner kroner, og er knyttet til engasjementer innen gruvesektoren.

DNB hadde en ren kjernekapitaldekning på 12,7 prosent med overgangsregler ved utgangen av første kvartal 2015, fra 12,7 prosent ved utgangen av fjerde kvartal 2014.

Resultatet per aksje var 4,01 kroner i årets første kvartal, mot 3,37 året før.

 

Les også:
Venter lavere boligrenter
USA i dag: Oljeaksjer har aldri vært dyrere
Mohn-arving selger luksusbolig til 25 millioner (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.