Yara International fikk i årets første tre måneder et resultat før skatt som var noe lavere enn i samme periode ifjor, men likevel høyt nok til å slå forventningene.

Resultatet før skatt endte på 2.407 millioner kroner i første kvartal 2014, sammenlignet med 2.964 millioner kroner i samme periode året før, viser selskapets kvartalsrapport onsdag.

På forhånd var det i gjennomsnitt ventet et resultat før skatt på 1.974 millioner kroner, ifølge estimater hentet inn av SME Direkt for TDN Finans.

Fornøyd med tallene

Yaras resultat etter skatt i første kvartal ble 1.773 millioner kroner, noe som betyr et resultat på 6,40 per aksje.

Konsernsjef Jørgen Ole Haslestad mener kvartalet endte med et «sterkt» resultat.

- Selv om det globale råvaremarkedet for nitrogen har blitt påvirket av økt eksport av urea fra Kina, har god etterspørsel i både Europa og Latin Amerika bidratt til fortsatt gode marginer for høyverdi-gjødsel og et sterkt resultat for Yara, sier Haslestad i onsdagens børsmelding.

Økte etterspørsel

Yaras globale gjødselleveranser var opp 21 prosent i forhold til første kvartal 2013, opplyser selskapet.

I børsmeldingen vises det til en sterk etterspørsel for de fleste produkter i alle markeder, i tillegg til effekten av oppkjøpet av Bunges gjødselaktivitet i Brasil.

- Selv om en tidlig vår fremskyndet noe etterspørsel fra andre til første kvartal, indikerer solide marginer for bonden og et stramt marked, spesielt for nitratgjødsel, et positivt europeisk nitrogenmarked også for andre kvartal, heter det blant annet i meldingen.

Yara skriver at det har «en sterk ordrebok for gjenværende del av gjødselsesongen, og er også positivt påvirket av lavere gasspriser».

Yara International

 

* Enkelte estimater for justert driftsresultatet for første kvartal er justert slik at alle estimatene inkluderer integrasjonskostnader fra oppkjøpet av Bunge-virksomheten i Brasil på rundt 54 millioner kroner, opplyser TDN Finans.  I tillegg er noen ebitda-estimater for første kvartal er justert slik at alle estimatene inkluderer Libya-kostnader på rundt 60 millioner kroner.

Les også:
  Statoil-sjefen slår tilbake mot Utsira-kritikk
Slik reagerer de ansatte på kostnadskuttene
Gjør bilselgernes dårlige rykte til skamme (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.