Brasil styrer mot sin verste økonomiske tilbakegang siden 1901 med to år på rad med resesjon. Presidenten er kastet og fallet i oljeprisene sammen med korrupsjonsskandalen i det statlige oljeselskapet Petrobras har sendt Brasil inn i en kraftig økonomisk og politisk krise.

Så sent som i midten av juni erklærte delstaten Rio de Janeiro økonomisk krise.  Krisen gjør det vanskelig å innfri våre forpliktelse som vertsby under sommer-OL 2016 og de paralympiske leker, sa den midlertidige guvernøren Francisco Dornelles.

På toppen av dette ble Brasil tidligere i år definert som episenteret for zika-viruset som særlig rammer gravide kvinner, og kan føre til hjerneskader hos fosteret.

Bare i Brasil rapporteres det om rundt 1,5 millioner smittede.

Alt dette skjer mens sommer-OL i Rio de Janeiro nå bare er en knapp måned unna. Og frykten for zika-viruset har allerede medført at en rekke OL-utøvere har trukket seg.

Overskridelser

Som om ikke alt dette skulle være nok viser en fersk rapport fra Oxford University at OL-budsjettet sprekker med 51 prosent.

Det opprinnelige budsjettet lød på 2,9 milliarder dollar, men nå ser det ut til å lande på 4,6 milliarder dollar (rundt 39 milliarder kroner) til tross for at kostnadene har vært forsøkt kuttet til beinet.

Overskridelsene for Rio-OL føyer seg inn i rekken av gigantiske budsjettsprekker for arrangører av de olympiske leker. Ifølge undersøkelsen fra Oxford University  som omfatter 15 sommer-OL og 15 vinter-OL siden 1960, har 47 prosent av disse arrangementene hatt en budsjettsprekk på over 100 prosent. Så selv om budsjettet for sommer-OL i Rio også sprekker så det suser, så er overskridelsene i prosent likevel mindre enn gjennomsnittet for alle OL etter 1960.

Oxford University skriver i undersøkelsen at ikke ett eneste OL de har undersøkt har holdt seg innenfor budsjettet, noe som gjør OL-prosjekter til noe av det mest risikofylte en by kan begi seg inn på.

OL-arrangørene i Brasil er ikke glade for rapporten fra Oxford University og mener den er spekulativ og bare tjener ett mål, nemlig å rette negativ kritikk mot arrangementet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Les også: Temer maner til samhold for å redde Brasil

 
Tar Lula en Putin? dnPlus  (DN+)

- Oljeland i trøbbel holder meg våken om natten