Kjell Inge Røkke var en av de som traff planken godt da han solgte aksjer og virksomheter for opp mot 15 milliarder kroner i 2007 - et års tid før finanskrisen rystet grunnvollene hos investorer, selskaper, finansinstitusjoner og land.

Men for Røkke var ikke de godt timede nedsalgene bra nok:

- Kapitalen som vi tjente på betydelig aksjesalg ble med på nedturen, skriver han i et det som i Akers årsrapport heter "Ord fra styrets leder".

- Vi ble for selvgode. Vi leverte ikke som planlagt og forventet, skriver Røkke.

Røkke tar i brevet et oppgjør både med seg selv og Aker, og sier at verdier forsvant som en konsekvens av feil beslutninger og dårlig drift.

- Sannheten er at Aker som system ikke har lykkes med knoppskyting. De mange selskapene som ble etablert på løpende bånd og børsnotert i årene 2005 til 2007, blomstrer ikke ennå og noen har visnet hen. Aksjeeierne i Aker og våre medinvestorerer har tapt betydelig beløp. Dette plager meg.

Hver arbeidsdag må Aker generere 10 millioner kroner i økte verdier de neste årene. Kjell Inge Røkke

Brevet i årsrapporten er personlig, dypt og til tider følelsesladet.

Les hele brevet her.

Bommet, og tapte for mye
Røkke visste at finanskrisen måtte komme.

- Det krevdes ikke egenskaper som spåmann for å forutse at aksjemarkedet på et tidspunkt ville få et kraftig kursfall. Bommerten var at vi ikke forsto hvor mye ressurser som var nødvendig for å løfte nyetableringer, fullføre prosjekter og oppnå god drift.

Han mener nå at Akers tap som følge av finanskrisen er større enn tidligere anslått, og at verdiene ikke kommer tilbake som følge av en ny opptur.

- Tidligere har jeg indikert det virkelige tapet til å være 6-7 milliarder kroner på Akers hånd alene. Tallet er nok dessverre langt høyere. Det er verdier som ikke kommer tilbake med en børsoppgang.

Varsler store grep
Aker-systemet har gått gjennom store forandringer de siste årene. Kjell Inge Røkke, som i dag har en fast hånd på rattet i den daglige styringen, legger ikke skjul på at det kan komme store omveltinger også i tiden fremover.

- Normalt blir jeg glad over det jeg ser av resultater, noen ganger blir jeg skuffet og fortvilet, og av og til må det store omveltninger til.

- For å oppnå en tilfredsstilende avkastning på våre verdier, må Aker hver arbeidsdag generere 10 millioner kroner i økte verdier de neste årene. For å lykkes med det må vi gjøre noen større grep framover, skriver Røkke.

Dikt og selvinnsikt
Det er ikke første gangen Kjell Inge Røkke bruker dikt i sine refleksjoner, så ingen skal beskylde han for å herme etter finansminister Sigbjørn Johnsen.

Les også: Roet ned regjeringen med elgdikt

- Diktet “The Guy in the Glass” (1934) , er det verdt å reflektere over. Ordene gir meg inspirasjon både privat og profesjonelt, skriver Røkke i årsrapporten.

Budskapet til Dale Wimbrow kan oppsummeres i en setning: Du kan bedra hele verden på din vei, men du kan ikke bedra personen som stirrer tilbake på deg i speilet.

I Røkkes øyne er Aker hovedpersonen i diktet.

Les hele diktet her.

- I dette bildet spiller det ingen rolle om Aker blir urettferdig kritisert eller ufortjent hyllet. Vi må stole på oss selv. Vi må tørre å stå for det vi gjør, gi uttrykk for våre meninger, og ta krevende valg som tjener de langsiktige interessene. Når vi mener at vi har gjort rett, tror vi har rett og det viser seg at vi har rett – ja, da gir vi oss aldri. Dette handler om selskapets integritet, ærlighet og vårt kollektive DNA, skriver Røkke.

Dette viser at Kjell Inge Røkke har forandret seg noe fra da han kjempet om makten i Aker RGI i 1999.


- Den som har ansvar, må også ha frihet. Frihet for meg betyr ingen medaksjonærer. Jeg anser meg selv for å være superiør når det gjelder å vurdere hva som er best for Aker RGI og meg selv, sa han til Dagens Næringsliv den gang.



"Jeg gir meg aldri" var også et av mantraene da Røkke slo tilbake på kritikken fra Næringsminister Sylvia Brustad etter den omstridte transaksjonen mellom Aker og Aker Solutions.

- Hvis jeg har rett, og jeg tror jeg har rett, så gir jeg meg aldri, sa Røkke den gang.

Les også:
- En jævla provokasjon
- Veien til helvete kan være brolagt med gode intensjoner

Se videoen fra pressekonferansen der Røkke slo tilbake mot kritikken.

Ansatte-ros
Kjell Inge Røkke hyller i store deler av brevet til aksjonærene sine ansatte:

- Summen av våre hjerner, hjerter og stemmer gir Aker en sjel. (...) Speilbildet forteller meg at Aker har kommet styrket ut av det siste året. Jeg liker det jeg ser, føler og erfarer, og jeg har mange å takke. Hver dag legger flere tusen mennesker over hele verden – i selskaper som er eid av Aker – ned en fantastisk innsats. Det er imponerende, skriver Røkke.

Slik beskriver Røkke Akers rolle fremover:

"Fremover kommer Aker til å være en pådriver i strukturelle prosesser og gjennomføring av industrielle transaksjoner, oppkjøp og fusjoner. Dette er aktivt eierskap. Vi kommer fortsatt til å sette sterkt preg på norsk industriutvikling. Fortsatt hardt arbeid venter oss. Vi må sørge for at de rette menneskene får de riktige verktøyene. Det hjelper ikke å gi en rørlegger en liten skiftenøkkel når rørdimensjonen krever en skikkelig rørtang eller spesialtilpasset utstyr".

Les hele Røkkes brev til aksjonærene her.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.