11 toppsjefer har sluttet i Kjell Inge Røkke-selskaper siste 1-2 år.

Leif-Arne Langøy i Aker ASA, Bengt Rem i Aker ASA, Helge Midttun i Aker Biomarine, Yngve Myhre i Aker Seafoods, Svein Olsen i Aker Floating Productions, Robert Kurz i American Shipping Company, Martinius Brandal i Aker Solutions/Aker ASA, Jan R Bjerkestrand i Aker Clean Carbon, Bård Johansen i Aker Exploration og Stig Feyling i Bjørge.

Sistemann ut er Aker Solutions-sjef Simen Lieungh som gikk etter et styremøte igår med 7,5 millioner kroner i fallskjerm etter 22 år i selskapet.

Langvarig slitasje og kulturforskjeller mellom Lieungh og Aker-toppene Røkke og Eriksen skal ha ledet frem til avgangen, skriver Dagens Næringsliv.

Blant annet skal Røkke som styremedlem ha henvendt seg direkte og hyppig til Lieungh og hans direktører, uten å gå via styreleder, bekrefter flere kilder overfor DN.

"For mye armer og bein"
Kjennere av Aker-systemet rister ifølge Finansavisen på hodet over at nok en respektert toppsjef forsvinner uten noen tydelig grunn.

"Den beste mannen slutter, hvorfor?" var en av reaksjonene avisen fanget opp igår fra folk som kjenner det indre liv i Aker-systemet.

Folk som kjenner systemet forteller til Finansavisen om en kultur på lederplanet som passer for noen, ikke for andre. En ytterst aktiv eier oppleves av enkelte som forstyrrende, mens andre lar seg inspirere.

"Det blir for mye armer og bein", slik en uttrykker det. "Det er for mange advokater som er involvert. Mange som ikke er happy", heter det ifølge avisen.

Ansatte lei seg

- Jeg tror de fleste ansatte er litt lei seg i dag, sier ansatterepresentant Åsmund Knutsen i Aker Solutions styre til DN.

Da DN møtte Lieungh på trappa hjemme i Nittedal igår ettermiddag, ønsket han ikke gi ytterligere kommentarer. Og i Aker Hus - selskapets hovedkontor på Fornebu i Bærum - vet man ikke om toppsjefen sa opp eller ble sagt opp.

- Jeg ser at Simen refererer til en gjensidig erkjennelse mellom styret og ham om at det var riktig av ham å tre tilbake. Jeg vet ikke mer om det, sier kommunikasjonsdirektør Geir Arne Drangeid.

Øyvind Eriksen, tidligere Røkke-advokat i advokatfirmaet BA-HR i Oslo, varslet en storstilt omorganisering kort tid etter han tiltrådte. Selskapet skal ikke lenger fungere som en krybbe for nystartede selskaper.

Samtidig ble den interne organiseringen i Aker asa lagt om. Alle seks konserndirektørene i dette selskapet har siden forsvunnet.

Les også: - Han forsøker å forklare


Investorene rømte Aker Solutions


<b>Lieungh går fra Aker Solutions</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.