Et stadig mer effektivt gruppepress får EU til å fungere bedre, mener EUs president Herman Van Rompuy.

I år har en serie nasjonale gjeldskriser i euroland utviklet seg til å bli en trussel mot hele eurosonens stabilitet, sa Herman Van Rompuy da eurotoppmøtet i Brussel ble avsluttet natt til torsdag. Men medlemslandenes innsats de siste dagene viser også at EU er blitt bedre rustet til å løse problemene, fastslo han.

Ifølge Rompuy skyldes dette et stadig mer effektivt «gruppepress» i EU.

– Sammenlignet med situasjonen for åtte til ti år siden er presset som ledere legger på hverandre, blitt langt mer effektivt, noe de siste dagenes hendelser viser. I dag har ingen regjering råd til å undervurdere de følgene for eksempel statsgjeld eller boligbobler i andre europeiske land kan få for regjeringens eget land. De ville blitt straffet av velgerne og markedene, sa Rompuy.

– Gruppepresset er blitt mer effektivt fordi skattebetalernes penger står på spill, forklarte han.

Rompuy forsikret videre om at EU nå vil arbeide for å styrke den økonomiske styringen i eurosonen, blant annet gjennom mulige traktatendringer.

Fornøyd
Hellas' statsminister Giorgos Papandreou mener landet går lysere tider i møte når dets statsgjeld nå blir redusert med 100 milliarder euro.

Etter lange forhandlinger med EU kom en avtale på plass natt til torsdag hvor bankene som har gitt lån til Hellas, gikk med på å nedskrive verdien på gjelden med 50 prosent. Bankene tar dermed på seg et stort tap, samtidig som Hellas' statsgjeld blir redusert med 100 milliarder euro fra dagens nivå på 350 milliarder euro.

Avtalen er starten på «ei ny tid og et nytt kapittel» for Hellas, mener Giorgos Papandreou.

– Gjelden er helt klart bærekraftig nå, sier han.

Han forsikrer samtidig om Hellas vil gjøre sitt for å sikre budsjettbalanse framover.

Les også: Bankene tar giganttap på Hellas


EU-lederne enige om rekapitaliseringsplan

Krisefondet vil belånes til 1.000 mrd. euro -kilder



«Situasjonen i Hellas har tatt verst mulige vending»


Tysk sentralbanksjef advarer mot gresk gjeldslette (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.