Russlands sentralbank besluttet fredag å holde renten uendret på 11,0 prosent, melder sentralbanken i en pressemelding fredag.

Det var ventet at renten ville bli holdt uendret på fredagens møte.

Samtidig understreker sentralbanken at renten kan bli satt opp dersom inflasjonsrisikoen forsterkes.

Sentralbanken bemerker også at det er høy risiko for at resesjonen fortsetter på grunn av nedgangen i oljeprisen. Den forventer en større nedgang i bnp i år enn tidligere antatt og konstaterer at aktiviteten ikke vil begynne å øke igjen før i 2017.

Skyhøy inflasjon

Russland har slitt med skyhøy inflasjon etter en kraftig svekkelse av rubelen det siste året. Det kraftige fallet i oljeprisen har ført til et betydelig press mot valutaen i den sterkt oljeavhengige økonomien.

Etter at russiske myndigheter ga opp fastkurspolitikken mot slutten av 2014, tiltok rubelfallet i styrke. I et forsøk på å dempe valutafallet og den kraftige oppgangen i inflasjonen ble styringsrenten derfor satt opp med til 17 prosent i desember 2014.

Inflasjonen nådde en topp på 17 prosent i mars ifjor og styringsrenten er blitt satt gradvis ned i takt med tegn til en viss nedgang i prisveksten.

Renten nådde 11 prosent i juni 2014 og er blitt holdt der siden. Inflasjonen har imidlertid holdt seg over 15 prosent frem til desember ifjor da den falt til i underkant av 12 prosent.

Russlands sentralbank har et inflasjonsmål på fire prosent. Sentralbanken venter at inflasjonen vil falle til under syv prosent i januar 2017 og at den er tilbake på målet på fire prosent mot slutten av året.

Svakeste rubel noensinne

Ytterligere oljeprisnedgang etter nyttår sendte rubelen til en ny historisk bunn i forrige uke. Torsdag i forrige uke måtte man ut med 85 rubler for en dollar, det svakeste nivået i nyere tid.

Russlands sentralbanksjef Elvira Nabiullina avviste den gang at det ville bli aktuelt å intervenere i markedet for å støtte opp under rubelen.

- Vi vil bare intervenere dersom vi ser risiko for den finansielle stabiliteten. Det er ikke en slik risiko nå, sa Nabiullina i et intervju onsdag ifølge Bloomberg News.

Etter rentebeslutningen fredag koster en dollar rundt 76 rubler.

Følg markedene i DN Investor

Les også:

Asia i dag: Sjokkmelding fra Japan

Gjorde narr av fraværende Trump i republikaner-debatt

Amazon skuffer stort

Se DNtv: Denne sprøyten skal hindre at helsepersonell stikker seg selv

Denne sprøyten skal hindre at helsepersonell stikker seg selv
Nå prises det norske selskapet bak oppfinnelsen til 426 millioner kroner. Se eksperten på Rikshospitalet demonstrere forskjellen og forklare hvorfor faren halveres.
01:59
Publisert:
 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.