– Det er vanskelig for oss å bli enige med den nåværende tyrkiske ledelsen, ja, muligens umulig, sa Putin og kalte Tyrkias nedskyting av et russisk fly for en «fiendtlig handling».

– Hva har de oppnådd? Kanskje trodde de at vi ville rømme derfra (Syria). Men Russland er ikke et slikt land, framholdt han.

Krisen mellom Tyrkia og Russland ble utløst etter at Tyrkia i slutten av november skjøt ned et russisk fly som var på tokt i Syria, og som en kort stund skal ha vært inne i tyrkisk luftrom.

Syria

Forholdet til Tyrkia var bare ett av mange temaer som Putin snakket om under den årlige seansen, der 1.400 pressefolk fra inn- og utland kunne høre presidenten oppsummere året som har gått og stake ut Kremls videre politiske kurs.

Under pressekonferansen varslet Putin også at han aldri vil godta at utenlandske krefter bestemmer hvem som skal styre i Syria.

– Vår holdning er ikke endret, sa Putin, som samtidig uttrykte støtte til USAs forsøk på å få vedtatt en FN-resolusjon om Syria. Han sa også at Russland og USA stort sett er enige om hva som skal til for å få en løsning på krigen i Syria.

USAs utenriksminister John Kerry møtte tidligere i uken Putin og sa da at USA ikke lenger vil prioritere et regimeskifte i Damaskus, men i stedet fokusere på å skape stabilitet i regionen.

Base i Syria?

Putin varsler at de russiske operasjonene i Syria vil fortsette så lenge regimet til president Bashar al-Assad trenger hjelp. Samtidig understreker han at det ikke behøver å bety at Russland vil ha behov for en permanent base i Syria ettersom «Russlands våpen er så kraftige at de kan treffe mål tusenvis av kilometer fra den russiske grensen».

Han hevdet samtidig at de russiske bombingene bidrar til å støtte syriske opposisjonsgrupper som kjemper mot de ytterliggående jihadistene i Den islamske staten (IS). Ifølge Putin har de russiske styrkene etablert kontakt med personer som tilhører «den væpnede og kompromissløse» oppisisjonen i Syria.

– Med russiske flyangrep støtter vi deres kamp for å bekjempe ISIL, sa Putin.

ISIL er en annen forkortelse for IS. Russland har fått kraftig kritikk for å rette sine angrep mot andre opprørsgrupper enn IS.

Oljepris

Putin snakket også om økonomien og varslet budsjettjusteringer som følge av den lave oljeprisen. Men han fastholdt at russisk økonomi har kommet seg over krisen, i hvert fall toppen av krisen.

– Vi hadde kalkulert neste års budsjett på en oljepris på 50 dollar fatet. Det er et meget optimistisk anslag i dag. Nå er prisen allerede på 38 dollar. Det er derfor vi er nødt til å gjøre noen korrigeringer der, sa Putin før han fastslo at russisk økonomi er over det verste.

Det er ellevte gang at Putin holder en slik pressekonferanse. I fjor varte seansen i over tre timer

Les også:

Asia i dag: Drukner i kontanter

Fikk ikke én eneste krone

- En historisk dag

Se DNtv: Slik blir du klar for vinterløping

 

Slik blir du klar for vinterløping
- Ingen grunn til å droppe utetreningen når vinteren kommer.
01:46
Publisert:
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.