For første gang på syv år endres styringsrenten i USA.

Den amerikanske sentralbanken Federal Reserve besluttet på denne ukens rentemøte å heve styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til mellom 0,25 og 0,5 prosent fra nivået på mellom null og 0,25 prosent: Renteøkning i USA

Beslutningen var ventet. Likevel er dette en spesiell dag, vedgår sjeføkonom Shakeb Syed i Sparebank 1 Markets.

- Jeg tror dette er en strek i sanden. Om fem år vil vi se tilbake på denne dagen som en historisk dag - den dagen tankskipet begynte å snu, sier han til DN.

- Tankskip bruker en del tid på å snu, men Federal Reserve er alle sentralbankers mor. Og når den bjellesauen begynner å heve renten, da vil det også ha implikasjoner for rentebanen i resten av verden, forklarer Syed.

Selv om sentralbanker i Europa stadig kutter renten lavere, vil rentehevingen i USA skape rom for at også andre sentralbanker kan heve renten, uten at deres valuta vil styrke seg mot dollar, påpeker han.

- Dollaren er viktig, også for Norges Bank - men nå kom nok ikke denne rentehevingen overraskende på Norges Bank. Den var ventet, sier sjeføkonomen.

Han gjør oppmerksom på at rentebanen også har kommet en del ned i USA. Likevel tror Syed på mange rentehevinger fremover:

- Fed venter fire hevinger til i 2016 og fire i 2017 - fordelt på ni møter. Det er ganske mye. Og selv om ikke de prognosene nødvendigvis blir innfridd, vil en bratt renteoppgang i USA også gi rom for at den norske og andre europeiske sentralbanker også kan heve sine renter. Ikke bare korte renter. Jeg tror denne dagen er en strek i sanden i hele rentebildet, også når det gjelder lange renter, sier sjeføkonomen.

- Er dette en milepæl?

- Ja, det vil jeg virkelig kalle det. Vi spøkte nettopp nå om at vi burde ta et bilde av oss i dag, fordi dette vil bli en historisk dag, sier Shakeb Syed.

Godt varslet

Porteføljeforvalter Olav Chen i Storebrand Kapitalforvaltning mener markedsreaksjonen er som ventet.

- Det er en veldig godt varslet renteøkning, sier Chen til DN.

Markedsreaksjonen er rett og slett avmålt og aktørene ser ut til å ta økningen med fatning.  De «puster lettet ut», ifølge Chen.

- Det skulle nesten bare mangle, mener porteføljeforvalteren.

Han mener det hadde skapt langt mer usikkerhet dersom sentralbanken ikke hadde levert renteøkning denne gangen.

- Hadde de ikke økt renten, hadde markedet reagert negativt og spurt seg om hva er det Fed ser som markedet ikke ser, sier Chen.

Han peker på at Fed i over et år nå har varslet at renten skulle opp i 2015.

- De klarte å levere på det aller, aller siste møtet, sier Chen.

Les også på DN.no:

Varsler innstramming i flyktningpolitikken

- Å være konen til en politiker er noe helt annet enn å være politiker selv

- Kommer ikke til å savne Listhaug ett sekund

Se DNTV: Trump til DN: - Jeg elsker Norge!

Trump til DN: -Jeg elsker Norge!
Ny tv-debatt mellom de republikanske presidentkandidatene Donald Trump og Jeb Bush i natt. DN spør Trump om de stadig tøffere angrepene fra Bush. «Han må gjøre det. Han gjør det så dårlig på målingene. Jeg ville gjort det samme», svarer Trump.
01:27
Publisert:
 

 

 (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.