Nordlandskommunene sitter nå i telefonmøte med advokatene sine. Like før han gikk inni møtet snakket DN.no med Asgeir Almaas om beslutningen fra Citigroup torsdag ettermiddag om å tvangsselge de finansielle produktene kommunene investerte i. Dermed blir tapene reelle.

Les også: Citigroup gjennomfører tvangssalget

- Det eneste jeg vet om avtalen med Citigroup er at Terra Securities ga en garanti på 70 millioner forrige uke, som skulle vare i 14 dager. Den går ut neste torsdag, sier Asgeir Almaas, ordfører i Hattfjelldal.

Overrasket før
Almaas mener dermed at det skulle ta en uke til tvangssalget kunne gjennomføres neste uke.

- Men så kan det jo hende at Citigroup har en klausul som gjør at når de går konkurs, så kan det hende de kan gjøre det likevel. Det vet jeg ikke.

- Og i så fall er det ikke første gang vi ikke har sett det som er kommet fra Citigroup, legger han megetsigende til.

Når de finansielle produktene tvangsselges i dagens marked blir tapene som til nå har vært verditap, reelle tap for kommunene.

Hemnes-ordfører Kjell-Idar Juvik mener dette vil gi ordførerne svar på et viktig spørsmål.

- Da får vi vite hvor mye det faktisk dreier seg om, og hvor mye vi skal kreve boet for, sier han til TV 2-nyhetene midt i telefonkonferansen. Han er soleklar på at kravet skal videre til eierne av Terra Securities, og mener et rettslig krav er sannsynlig.

- Åpenbart ansvar
Asgeir Almaas vil ikke svare på spørsmål om hvilke konsekvenser tapene får for kommunen hans, fordi han mener det fortsatt ikke er klart hvem sitt tap det er.

- Vi får se hva vi greier å få til av løsning av hvem som skal betale hva av regningen. Det må finnes en fornuftig løsning.

- Men nå sier jo bankene at de ikke tar noe ansvar?

- Det går an å tenke seg om en gang til. Jeg vil be om at de tar en ny vurdering. Det er åpenbart at de har et ansvar, sier Almaas.

Også Hemnes-ordføreren er svært misfornøyd med sparebankene.

- De kunne i det minste tatt et møte med oss så vi kunne forklart hvordan selskapet deres har operert, sier Juvik til TV 2.

Narvik-ordfører Karen Margrethe Kuvaas tror ikke dette er enden på visen:

- Jeg tror ikek dette er et endelig svar. Jeg tror vi kan ha en dialog med Terragruppen, sier hun til NRK Dagsrevyen.

Les også: Bankene står steilt

- Ville ikke betalt
Asgeir Almaas legger ikke så stor vekt på at de finansielle papirene blir tvangssolgt i dag:

- Vi ville ut av dette uansett. Det har alle kommunestyrene besluttet.

- Så det var absoultt ikke aktuelt å ta over ansvaret for produktene, ved å betale de rundt 170 millionene?

- Det er ikke kommet noe krav om en slik utbetaling til kommunene. Det har jeg bare gjennom media. Men vi aktet ikke å betale inn noe mer uansett, sier Almaas.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.