- Citi annonserer at de vil benytte seg av sin kontraktsmessige rett til å avslutte de fondsbaserte avtalene som Citi solgte til Terra i juni 2007, skriver den amerikanske banken i en e-post til DN.no torsdag ettermiddag.

Citigroup forklarer at selskapet har rett til å avslutte avtalene fordi markedsverdien av transaksjonen har falt under det avtalte triggernivået.

Lei for tapene
Citigroup er i høyeste grad klar over problemene investeringen har ført til for de små, norske kommunene og skriver videre at de er lei seg for tapene kommunene er påført.

- Tapene kommer som følge av markedsforhold som har påvirket investeringer over hele kloden, og Terra Securities var fullt opplyst om risikoen, skriver finansinstitusjonen.

De sørger også for å dekke sin egen rygg, ved å vise til råd banken har gitt Terra Securities om vidersalg av produktene:

- Terra Securities fikk råd av Citi om at produktet kun skulle bli solgt til motparter som var like sofistikerte som dem selv, heter det i e-posten fra storbanken.

Les også: - Bankene må tenke en gang til

Selges i det åpne markedet
Som en del av avsluttingen av avtalene, som formelt sett er inngått med Terra Securities og ikke kommunene, vil også de underliggende verdiene i fondet bli solgt. Det vil si obligasjonen som dekket amerikansk kommunegjeld nå vil bli solgt på det åpne markedet.

Hvor mye kommunene vil få igjen av sine enorme investering avhenger av hvor mye obligasjonene blir solgt for, opplyser Citigroups Jonathan Woodier til DN.no.

Kommunene har dermed tapt 45 prosent av investeringen på 451 millioner kroner som ble gjort via Terra Securities. I tilleggt taper de garantiene som er innbetalt.

Ifølge Terra selv kan kommunetapet beløpe seg til 350 millioner kroner.

DN.no kommer tilbake med mer om saken i kveld! (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.