- Canica har blant annet investert i matvarekjeden ICA, kunst, man har leid fly og solgt fly med gevinst. Det er gjerne ting aksjonærene og Stein Erik Hagen har hatt interesse for. Det har ikke i seg selv skattemessig relevans, sier Canicas advokat Vidar Strømme.

Skattemyndighetene mener Hagen har brukt familieselskapet Canica som mellomledd til å få dekket utgiftene til en luksusseilbåt fra det finske verftet Baltic Yachts. Det kan gi Hagens familieeide selskap en millionsmell.

Les saken: Hagen nekter å betale straffeskatt for yacht

Det er satt av syv dager til saken i Oslo tingrett.

Skulle leies ut
Yachten S/Y Canica ble opprinnelig bestilt av Hagen i 2000, med et prisanslag på 106 millioner kroner. Kort tid etterpå ble byggekontrakten overført til selskapet Canica, som Hagen eier sammen med sine tre barn.

Ifølge Canicas advokat Strømme var det for å lettere håndtere den planlagte utleievirksomheten av båten, ikke for å bygge den for Hagen.

Lønnsom drift av båten skulle sikres gjennom utleie 44 uker i året, til en pris av 484.000 kroner i uken. Hagen selv skulle leie båten i 22 uker.

Markedet forsvant
I 2003 var båten forsinket som følge av en rekke tilpasninger. Kostnadsprognosene var da på nesten det dobbelte av det opprinnelige prisanslaget. Nå var også utsiktene for utleie også vesentlig forverret i byggeperioden, og det ble besluttet å selge båten.

Kjøpte opsjon
Da båten var ferdig i 2004, ble den solgt til Stein Erik Hagen for 130 millioner kroner. Da hadde han på forhånd kjøpt en opsjon på båten på en million euro.

Ved årsslutt bokførte Canica et tap på 81 millioner kroner som det krevde fradrag for i selvangivelsen for 2004. I første omgang gikk selvangivelsen gjennom uten merknader. Men etter et bokettersyn i 2007 trodde ikke skattemyndigheten lenger på Hagens historie. Den mener overføringen til Canica ikke var reell.

Fikk straffeskatt
Skattemyndighetene konkluderte med å gi Canica en straffeskatt på 45 prosent av skatteverdien av de årlig tilbakeførte beløp på selskapets gevinst- og tapskonto for årene 2004-2006, hvilket betyr at nemnden mener Hagens selskap har handlet grovt uaktsomt eller forsettlig. Straffeskatten gir Canica en ekstrasmell på rundt 18 millioner kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.