Stortingspolitiker og medlem av finanskomiteen Per Olaf Lundteigen sier det har vært vondt å se hvordan verdenssamfunnet har latt det han kaller "spekulasjonsøkonomien" gå helt av hengslene, skriver Dagens Næringsliv.

- Jeg vil advare mot at staten skal gripe inn for å redde disse jappene, enten det gjelder selskaper eller privatpersoner. De har levd under mottoet "går det så går det". Folk med lange arbeidsdager og lav inntekt vil ikke - og skal ikke - stille opp for å lappe på denne jappekulturen, sier Lundteigen til DN.

Les også: - Vårherre har en hånd over Norge

Levd over evne i USA
Lundteigen sier det bare var et tidsspørsmål før finanskrisen måtte komme, og han regner med at Norge vil merke dragsuget godt.

- Amerikanerne har lenge levd over evne, både som stat og folk. Det er en uhemmet liberalistisk politikk som alle langsiktig tenkende mennesker har sett ikke kunne vare, sier Lundteigen.

Han legger til at hele det norske systemet også er med i spekulasjonsøkonomien.

- Det var ikke bare Terra, men også DnB har investert i de amerikanske selskapene. De er smittet hele gjengen. Hele hurven jakter hele tiden på de største jordbærene, sier Lundteigen til DN.

"Tilfredsstille mette middelklasseborgere"
Sp-politikeren mener finanskrisen må føre til en ny politisk debatt i Norge som må omfatte både utlånsveksten i Norge og Norges investeringer av oljepenger ute i verden.

Les også: - Pengene er tapt


- Tiden er inne for å verdsette nødvendige dyder som forsiktighet og sparsommelighet. Vi kan ikke ha denne abnorme kreftveksten. Norsk økonomi har de siste årene hatt en økning i privat gjeldsopptak på ti til tolv prosent. I biologien kalles dette for kreft. Styringen av landet og hele systemet er kortsiktig, og basert på å tilfredsstille mette middelklasseborgere som tjener snart 750.000 kroner pluss, avslutter en engasjert Lundteigen.

Støtter du Per Olaf Lundteigens tanker?

Les innleggene her da de på grunn av en teknisk feil bare er synlig på DN Forum







(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.