- Det er mange i bedriftslivet og ellers som sier: "Pokker heller, Johnny. Hvorfor sørger du ikke for å smelle til med karensdager for å kutte sykefraværet?" Men det er uaktuelt, sier Bernander til NTB.

Ekspertutvalget som har sett på ulike tiltak mot sykefravær, slår fast at kutt i ytelsene vil føre til redusert fravær. Likevel avviser NHO-sjefen ønsket fra egne rekker om å gå tøffere til verks i forhandlingene om en revidert IA-avtale.

- Ekspertgruppen sier det er hevet over tvil at reduserte ytelser vil gi redusert fravær. Men utvalget sier like klart at mange andre tiltak åpenbart vil føre til det samme, og det er disse andre tiltakene vi nå forhandler om, sier Bernander.

Ikke stemning
Han har også merket seg at stemningen på Stortinget ikke akkurat taler for kutt i selve sykelønnsordningen.

- Det politiske sceneteppe er vevd, og da er det ikke noen grunn til å skape usikkerhet på dette området, sier NHO-sjefen.

Partene i arbeidslivet skal innen 1. mars bli enige om en ny avtale om et inkluderende arbeidsliv. Til grunn for diskusjonene ligger rapporten fra det regjeringsoppnevnte ekspertutvalget.

Karensperioden ved sykdom ble opphevet i 1978, men flere ganger er det i ettertid kommet krav om at ordningen gjeninnføres.

Les også:
Derfor vil sykefraværet gå ned
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.