- Vi ser en økt ledighet, og det er et varseltegn vi må ta på alvor, sier statsminister Jens Stoltenberg til DN.no.

Torsdag holdt han sin oppsummerende pressekonferanse før sommerferien. Anledningen ble benyttet til å nok en gang fremheve den rødgrønne regjeringens sysselsettingspolitikk.

Dette til tross for at Norge opplever den høyeste arbeidsledigheten siden desember 2005.

- Vi har i åtte år vist at vi er i stand til å styre Norge på en god måte som sikrer lav ledighet og høy sysselsetting midt i det sterkeste og mest alvorlige økonomiske tilbakeslaget Europa har opplevd siden 1930-tallet, sier Stoltenberg.

- Ingen klar grense
Forrige arbeidskraftundersøkelse (AKU), som SSB lager basert på en spørreundersøkelse, viser 100.000 ledige og en arbeidsledighet på 3,7 prosent. Også Nav-tallene, som viser hvor mange som faktisk er registrert som arbeidsledige, steg betydelig mer enn ventet i mai.

Da Dagens Næringsliv møtte Stoltenberg i Paris i slutten av forrige måned, la han vekt på at den registrerte ledigheten så langt var uendret.

- Mener du fremdeles dagens nivå er uproblematisk?

- Det er fortsatt lav arbeidsløshet i Norge sammenlignet med hva som har vært normalt: Ledigheten er lavere enn gjennomsnittet de siste 25 årene. Og vi vil jo aldri komme på null, svarer Stoltenberg i dag.

- Når blir du bekymret?

- Det er ikke en klar grense for det. Det som riktignok er viktig er hvor lenge folk går ledige. Det er først og fremst langtidsledigheten som skaper økonomiske problemer, og heldigvis er den veldig lav i Norge. Den varige sosiale, økonomiske kostnaden Europa opplever handler om at mennesker faller helt ut. Det handler om mennesker, økonomi, tapt arbeidskraft og tapt produksjon.

- Ingenting å skamme seg over
Heller ikke sjeføkonom Øystein Dørum i DNB Markets mener Stoltenberg har noe å skamme seg. I hvertfall ikke når det gjelder den makroøkonomiske styringen av norsk økonomi.

På spørsmål om Stoltenberg har grunn til å skryte, svarer Dørum med et betinget ja.

- Regjeringen har styrt godt i betydningen av at de har holdt orden i statsfinansene og de har grepet inn når økonomien har trengt hjelp. De har bidratt til at det føres en fornuftig arbeidsmarkedspolitikk i Norge, sier Dørum til DN.no og fortsetter:

- Det er nokså åpenbart at hvorvidt man lykkes i den politikken avhenger av en rekke forhold som vi ikke er herre over i Norge. Først og fremst oljeprisen, men også de internasjonale konjunkturene, samt hvordan husholdninger og bedrifter innretter seg til dette. Vi kan ha en god politikk sammen med en høy ledighet og vi kan ha en dårlig politikk sammen med en lav ledighet.

Investerer i bygg og anlegg
På torsdagens pressekonferanse uttrykte Stoltenberg økt bekymring i forbindelse med tegn på at krisen i Europa slår inn i Norge.

- Det at det har gått bra så langt er ikke noe garanti for at det vil gå bra i fortsettelsen. Det er lett å styre feil. Vi har varslet at vi er beredt til å handle og iverksette tiltak på kort varsel, sier Stoltenberg.

Nå varsler han blant annet økte investeringer i bygg og anlegg.

- Vi ser at aktiviteten faller og derfor bruker vi mye penger på å opprettholde aktiviteten.

På den åpne spørsmålsrunden fikk han spørsmål om dette er jobber som i realiteten vil tilfalle nordmenn,

- Vi har jo et fritt arbeidsmarked, så det vil være begge deler, svarte Stoltenberg.

Les mer:
<b>- Tegn på at krisen i Europa slår inn i Norge</b>
Stoltenbergs svar til Siv Jensen : - Total forvirring

Les også:
<b>En av fire arbeidsledige er innvandrere</b>
- Det er flere som melder seg arbeidsledig nå
- Forverringen i arbeidsmarkedet er betydelig (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.