Fredag oppsummerte statsminister Jens Stoltenberg store og viktige saker fra regjeringen så langt i 2011, på sin halvårlige pressekonferanse.

Her gjentok han at regjeringen i revidert nasjonalbudsjett dette halvåret kunne annonsere at bruken av oljepenger i år vil ligge omkring 10 milliarder kroner. Dette er under den såkalte fireprosentbanen i handlingsregelen, selv etter at det ble satt inn ekstra midler for å holde hjulene i økonomien i gang under finanskrisen.

Regjeringen meldte at det går godt med norsk økonomi og at Norge har klart seg bra gjennom finanskrisen. Likevel er det nok av oppgaver å gripe fatt i.

- En historisk satsing på veier
- Jernbanen og veier forfaller i Norge. Telenettet bryter sammen og vi river ned skoler og bygger nye, i stedet for å vedlikeholde. Hvor blir det egentlig av pengene?

- Vi har uløste oppgaver, men jeg tror det er viktig å ikke svartmale bildet. Det er ting som ikke fungerer i landet vårt, men sammenlignet med de aller fleste land er det mye som fungerer i Norge. Det må vi glede oss over, og så må vi gjøre noe med det som ikke fungerer, sier Stoltenberg til DN.no, og legger til:

- Nå har vi en historisk satsing på veier. Det er store deler av landet som nå får vesentlig bedre veinett. Vi har doblet jernbaneinvesteringene og om få år vil vi også doble antall kilometer med firefelts motorvei. Det investeres også enormt i skolebygg. Når det gjelder Telenettet, er det er fullstendig uakseptabelt at det ikke fungerer, mer her skal også Post- og teletilsynet stille krav til Telenor om at det skal fungere.

Les også:
Bygget bare 1,3 mil med firefeltsvei
Splitter nye motorveier ødelagt av telehiv
Enda flere telehiv-tabber på nye veier

- Det er mye som gjøres, og mye som gjenstår
På spørsmål om regjeringen har noen større satsinger på gang, svarer Stoltenberg at det viktigste vi gjør nå er å minske arbeidsledigheten.

- Det er et stort prosjekt. Vi har lykkes med å ha den laveste arbeidsløsheten i Europa, og er blant landene i verden med høyest andel av befolkningen i arbeid, sier statsministeren til DN.no.

- Men vi kan gjøre det bedre?

- Vi skal gjøre det bedre. Selv om for eksempel norsk helsevesen gir et godt tilbud til de aller fleste, så er det en mager trøst for de som ikke får det.

- Det har aldri vært brukt mer
Han avviser at regjeringen nedprioriterer vedlikehold av viktige bygg, og sier at vi tvert imot bruker mer midler på vedlikehold.

- Det bygges over hele landet. Det er mye som gjøres, og mye gjenstår. Men igjen sammenlignet med andre land og tidligere tider i Norge, så gjøres det mer her og nå.

- Har regjeringen noen tanker om andre finansieringsordninger enn dagens, for å gjøre større løft innen samferdsel?

- Det viktigste er bevilgning av penger, og det gjør vi. Vi følger opp en nasjonal transportplan som gjør at vi brukes 10 milliarder mer i året på vei og bane. Det har aldri vært brukt mer, og det begynner å gi resultater, sier Stoltenberg til DN.no.

Vurderer infrastruktur-investeringer for Oljefondet
Oljeselskapet Statoil (STL) solgte 24,1 prosent av sin eierandel i Gassled for 17,35 milliarder kroner, for knapt tre uker siden. Det norske oljefondet ønsker å investere i infrastruktur, men har foreløpig ikke fått utvidet mandatet.

- Ønsker regjeringen å gi oljefondet mulighet til å investere i infrastruktur?

- Vi vil vurdere om vi skal investere i nye typer objekter etter hvert som fondet tar det opp med oss. Kommer de med forslaget, vurderer vi det gjerne, sier statsministeren til DN.no.

Først ble pensjonsfondet kun investert i obligasjoner. Deretter ble det utvidet til aksjer, så økte aksjeandelen og det ble åpnet for eiendom. De seneste årene har vært 60 prosent investert i aksjer, vektet opp fra tidligere 40 prosent.

- Nå tar vi én ting om gangen, slår han fast.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.