Statens Pensjonsfond - Utland, også kjent som Oljefondet, har den siste tiden fått flengende kritikk både for sine forvaltningskostnader og ikke minst for sin strategi.

Kritikernes fanebærer har vært storinvestor Øystein Stray Spetalen. Han har blant annet hudflettet beslutningen om å øke Oljefondets aksjeandel fra 40 til 60 prosent, og dermed redusere andelen obligasjoner fra 60 til 40 prosent.

Les saken: -Den største finansielle katastrofen noensinne og Spetalen krever gransking av Oljefondet

- En riktig beslutning
Kritikken får administrerende direktør i Verdipapirfondenes Forening, Lasse Ruud, til å riste på hodet.

- Når vi om noen år skal se tilbake, tror jeg vi vil se at beslutningen om å øke aksjeandelen til 60 prosent var god. Og da tror jeg også dagens kritikk vil forstumme, sier Ruud til DN.no.

Han håper at fondet ikke lar seg presse til å endre strategi innen det skjer.

- Det er nettopp i perioder som nå at man skal holde ryggen rak. En investeringsstrategi som innebærer en konstant andel aksjer er ikke verdt papiret den er skrevet på dersom man skal vurdere salg av aksjer hver gang aksjemarkedet faller. Det hadde vært en tragedie hvis man nå skulle miste hodet og gå ut av aksjer, sier Ruud.

Diskutér saken under.

VFF-toppen ville uansett støttet en økning av andelen aksjer i fondet til 60 prosent. At det skjer i en periode der man opplever kraftig børsfall verden over, endrer ikke saken. Tvert om.

 

- Drømmesituasjon
- Fondet hadde nådd omtrent 50 prosent aksjeandel ved årsskiftet, og fortsetter trolig å kjøpe mer i en periode med svært lave aksjekurser. De som er bekymret for den økte aksjeandelen som følge av kursfallene, burde tenke seg om en gang til. En økt innfasing av aksjer i en skikkelig solskinnsperiode i aksjemarkedet kunne gi grunnlag for bekymring, mens en innfasing i en periode med skikkelig regnvær i aksjemarkedet faktisk er en drømmesituasjon, tatt i betraktning fondets lange plasseringshorisont. Etter min mening tyder alt på at denne innfasingen om noen år fram i tid vil framstå som meget heldig, sier Ruud.

Som leder av foreningen som lever av å anbefale og rådgi vanlige investorer i aksjemarkedet, synes han tanken om langsiktig sp#229 for fremtidige pensjoner utenfor aksjemarkedene høres uklok ut.

- Hvis noen med så lang investeringshorisont som pensjonsfondet ikke hører hjemme i aksjemarkedet, må man spørre seg hvem som gjør det.

Det var i 2007 at finansminister Kristin Halvorsen gikk inn for at fondet burde satse mer av pengene i aksjemarkedet.

Les saken: Slik skal hun tjene 240 milliarder

Etter at Spetalen gikk til frontalangrep på fondets forvaltningsstrategi, har flere sluttet seg til kritikken, blant dem finanseksperter og professorer.

- Rokker ved etablerte sannheter og - Oljefondet kunne vært 1.000 milliarder større

En av de få som så langt har gått ut og forsvart Oljefondets aksjeinvesteringer, er professor Thore Johnsen ved Norges Handelshøyskole.

Professoren stiller spørsmål ved om Spetalen i det hele tatt vet hva obligasjoner er. For også i obligasjonsmarkedet har man historisk sett tapt penger i lange perioder, mener Johnsen.

Les saken: - Spetalen er naiv

VVF-sjef Lasse Ruud tror det bare er snakk om tid før de som har forsvart aksjeinvesteringene i dag kan si "hva var det jeg sa?"

- Ingen kan gi garantier om fremtiden, basert på historien. Men om du ringer meg igjen om fem år, blir jeg overrasket om noen kan si at det fortsatt er grunnlag for å stille spørsmål ved om aksjer passer inn i porteføljen. Og selv om så skulle være tilfellet også etter fem år, så er ikke det nødvendigvis problematisk all den tid fondet har en vesentlig lenger horisont, svarer Ruud.

Diskutér saken under.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.