En hardt presset Tor Saglie, leder for Nav, fikk rettet hardt skyts mot seg da Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité holdt åpen høring om riksrevisjonens rapport om revisjonen av Arbeids- og velferdsetaten i 2008.

Riksrevisjonen avdekket at Nav fra og med 2007 til og med tredje kvartal i 2009 har betalt ut 983,4 millioner kroner som ikke skulle vært delt ut.

Er du fornøyd?
Høyres Per Kristian Foss langet ut mot Saglie, der han blant annet ramset opp en rekke eksempler på det han mener er galt i Nav-systemet.

Misfornøyde brukere, utslitte ansatte og måloppnåelse som står til stryk var blant eksemplene Foss kom med før han stilte spørsmålet:

- Er du da fornøyd med din innsats som leder av denne etaten?

 

- Det er andre som må vurdere min innsats som leder. Jeg konsentrerer meg om de oppgavene jeg er gitt, svarte Saglie.

- Det var et ja eller nei-spørsmål, tordnet en offensiv Foss.

- Gitt de rammebetingelsene jeg har fått mener jeg at jeg har ledet etaten på en god måte, svarte han.

Ingenting av det som var meningen med reformen har vært oppnådd

Krevende rammebetingelser
- Og er du fornøyd med de rammebetingelsene?

- Rammebetingelsene har vært krevende og utfordrende. Reformvolumet har vært stort.

- Har du tenkt over hvordan det ville gått hvis du i tillegg hadde hatt ledighet på europeisk nivå i begynnelsen av reformperioden?

- Det er ingen tvil om at det nivået var gunstig ved oppstart. Men siden har veksten i ledigheten vært svært høy.

Foss lurte da på om han snakket om den europeiske arbeidsledigheten, siden han mente Saglie åpenbart ikke kunne snakke om den norske ledigheten, som Foss ikke mener kan omtales som raskt voksende.

- Veksten har ikke vært så stor på flere tiår, forsvarte Saglie seg.

Alltid berettiget
Når DN.no møter Foss etter utspørringen er han langt på vei fornøyd med svarene han fikk fra Saglie.

- Ved å sammenholde de opplysningene arbeidstagernes organisasjoner har gitt, brukerne har gitt og de som direktøren nå har gitt er det lettere å danne seg et bilde av hvor feilene ligger, sier Foss.

- Du var rimelig krass i spørsmålsstillingen?

- Jeg synes det alltid er berettiget å stille en sjef et spørsmål om han synes ledelsen er god nok, når han leder en etat som har fått den mest alvorlige merknaden fra riksrevisjonen, og hvor alle brukerorganisasjonene har sagt at de ikke er fornøyde, sier Foss.

- Dette skulle jo være en reform som skulle gjøre folk mer fornøyd. Og ingenting av det som var meningen med reformen har vært oppnådd. Saglie sier at de kommer til å oppnå det i år eller neste år, og da sier jeg ”Vel,vel, dette har vi hørt før. Jeg tror det ikke før jeg ser det”, fortsetter Foss.

Ikke småpenger
- Bør dette få konsekvenser for Saglies stilling?

- Det vil ikke jeg trekke en konklusjon på. Det er statsråden som er hans arbeidsgiver, ikke Stortinget. Jeg tror det er behov for å justere kursen i denne reformen og i denne organisasjonen, for den kursen man hittil har fulgt har ikke gitt resultater, sier han.

- Riksrevisjonen har avdekket store feilutbetalinger på flere hunder millioner kroner, og dette (Navs budsjett, red. anm.) er en tredjedel av statsbudsjettet, så dette er ikke noe småtteri, avslutter Foss.

Les også: - Nav trenger penger

- De rødgrønne har vært feige

«Same shit, new wrapping»

- Lett å stemple folk som snyltere (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.