- Vi har full tillit til toppsjefene. Nå skal de rydde opp i dette og finne ut hva som var grunnlaget for at dette kunne skje, sa styreleder i Terra-gruppen Gabriel Block Watne til NRK Dagsrevyen fredag kveld, på direkte spørsmål om hvorfor de ansvarlige fortsatt satt i stillingene sine.

På spørsmål om man kunen ha tillit til en garnskning som skulle ledes av de samme som hadde sittet i ledelsen tidligere, svarte Block Watne:

- Ja, det kan du, og Kredittilsynet er også inne i granskningen.

I kveld sitter Terra-styret i ekstraordinært styremøte og det ventes bistand fra Citigroup i London.

Les mer: Krisemøte i kveld

Flere alternativer
Han føler seg trygg på at det finnes en vei ut av krisen som oppsto da fire kommuner i Nordland ble påført store tap på finansielle investeringer i USA.

Men han frykter at det kan bli behov for de 14 dagene som den midlertidige løsningen varer.

– Vi jobber målbevisst for å finne en varig løsning som alle parter kan bli enige om, sier Block Watne, men hva løsningen går ut på vil han helst ikke forskuttere.

- Det er flere alternativer, sa han til NRK.

Bankene må ta tapene
Styrelederen er selv banksjef i Klepp Sparebank på Jæren. Og han innser at en løsning i praksis ikke kan bety noe annet enn deling av tap.

På spørsmål om de 78 bankene vil være med på å lindre tapene for de nordnorske kommunene, sier Block Watne at det er viktig for bankene å delta i alliansen og kunne markedsføre Terras mange produkter.

– Selv om forretningsforholdet til de fire kommunene formelt berører datterselskapet Terra Securities, er hele gruppen sterkt engasjert i å finne en løsning, sier styrelederen.

Han regner med at det vil bli utarbeidet flere alternativer og at den løsningen man faller ned på vil være et minste felles multiplum for de berørte parter som er kommunene, Terra Securities, Citibank og alle de øvrige virksomheter i Terra Gruppen, spesielt bankene.

Intern opprydding
Styrelederen bekrefter at det parallelt med denne prosessen vil foregå en intern opprydding, men han foretrekker å kalle det en evaluering.

– Terra har gjennom 10 år bygget seg opp som et betydelig finanshus. Vi ville neppe kunne ha beholdt uavhengige sparebanker i Norge hvis vi ikke hadde hatt Terra-alliansen og produktene fra de mange datterselskapene i Terra Gruppen, sier Block Watne.

Han minner om at gruppen har egne selskaper for fondsforvaltning, kapitalforvaltning, forsikring, boligkreditt, eiendomsmegling samt andre tjenester og produkter.

– Vi er helt avhengig av å beholde vårt gode navn og rykte. Derfor skal vi også finne en løsning på denne saken, sier styrelederen-(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.