- Er det noe hollandsk syke, spør NHH-professor Øystein Thøgersen.

Han har kommet halveis i sitt foredrag med tittelen "Hvor lenge er annerledeslandet mulig", på NHHs høstkonferanse. Han har brukt første halvdel til beskrive Norges forvaltning av oljeformuen, som han har oppsummert som "riktig så bra".

Men der stopper også de positive beskrivelsene av det norske samfunnet:

- Ja, jeg tror det er fare for en mutert hollandsk syke, svarer Thøgersen på sitt eget spørsmål.

En "klassisk" hollandsk syke brukes om en situasjon der eksportinntekter fra olje eller andre varer fører til at skjermede sektorer eser ut mens konkurranseutsatt sektor bygges ned. Når eksportinntektene tar slutt, kan konsekvensen bli en kraftig økning i arbeidsledigheten.

Thøgersen er imidlertid ikke bekymret denne klassiske tolkningen av hollandsk syke. Han er nemlig ikke redd for at vi bruker for mye av oljeinntektene. Han er heller ikke bekymret for at en stor offentlig sektor skal skape en avskalling av industrien.

Blir ikke kjappere
Det han er bekymret for, er arbeidsmoralen.

- Det er fare for at humankapital blir negativt påvirket av oljerikdommen. Det kan være at verdien av yrkesaktivitet forringes gjennom flere kanaler som følge av synlig høy likviditet. Det kan gjøre noe med arbeidsmoralen, sier han.

Samtidig gjør oljerikdommen at politikerne er under langt mindre press for å gjøre nødvendige reformer, for å motivere arbeidsstyrken til å stå lenger i arbeid.

- Oljerikdommen er så stor at presset på å gjøre de riktige tingene, er mye mindre enn i landene hos kniven på strupen. Politikerne blir ikke kjappere av å ha 3000 milliarder i banken, sier Thøgersen.

Høy levealder og happiness
Han peker på at det er få andre land som greier å sluse så mye av ressursene tilbake til folket.

- Men hvor mye kan vi feire det? Det norske systemet ikke lenger er en suksesshistorie når man ser på trygdesystemet. 20 prosent av de som skulle jobbe er på en eller annen ytelse. Så ser man at den virkelige veksten i uførepensjonister er blant ungdom. Dette er ikke bra i verdens rikeste land, der vi har høy levealder og høy "happiness", sier Thøgersen.

- At dette er ting som henger sammen med den muterte hollandske syken, det er helt klart. Det er ikke lett å finne veien ut av dette, legger han til.

Les også:

- Uføretrygd er ingen karrierevei

- Nå må det lønne seg å arbeide

- En mutert og alvorlig hollandsk syke

- Dette er ikke kutt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.