- Vi har hatt den sterkeste kronekursen siden Kåre Willoch gikk av som statsminister. Som vi alle vet er det en stund siden.

Knut Sunde i Norsk Industri blir ikke lei å repetere budskapet; kronekursen står øverst på fryktlisten til svært mange norske bedriftsledere.

- Våre medlemmer setter dette på topp når vi spør dem om hva som er viktigst i jobbe med. De svarer «Gjør noe med den ... kronekursen», sier Sunde til DN.no.

Den norske kronen var i januar på det sterkeste nivået siden 1980-tallet.

Han peker på at bedriftseierne hver eneste dag kjenner den sterke kronekursen på kroppen:

- Når de regner på anbud finner de ut at «fader heller, ti øre til, hva er det som skjer». Bedriftsledere ønsker forutsigbarhet, og dette føler de at er noe som er vanskelig å håndtere, sier Sunde.

Kronekursen biter
Kombinasjonen av høy kostnadsvekst og sterk kronekurs har ført til at mange bedrifter nå velger en varig sikring mot endringer i valutakursen.

- Kronekursen biter, og bedriftene er blitt proffe på valutasikring. Men når kronen styrker seg hele tiden hjelper det ikke mye med valutasikring, skal man reduserer sin valuteeksponering må man bytte ut norske leverandører, sier han.

Det fører til at verdiskapningen flyttes ut av Norge.

Sunde trekker frem Nycomed på Elverum som igår ga beskjed om at fabrikken kan bli lagt ned om to år.

- Der har man en herlig blanding av internasjonal tilpasning, der multinasjonale konserner sitter langt unna og stokker sine produksjonsanlegg, og sterk kronekurs. Når man sitter på andre siden av verden og ser på kronekursen er det ikke rart at man tenker "der kan vi ikke holde på". Det er prisen man betaler, og nå har det slått hardt ut i en liten by, oppsummerer Sunde.

Utrolig steindyrt
Men det er ikke bare kronekursen som bekymrer. Et særnorsk kostnadsnivå bidrar også til å legge sterkt press på industrien. Sunde mener at norsk konkurranseutsatt industri siden årtusenskiftet har fått merkostnader i norsk arbeidsmarked på 1-2 prosentpoeng hvert år.

- Det har blitt utrolig steindyrt å drive, sier Sunde.

- Er du lei av å hele tiden rope varsku om kostnadspress og høy kronekurs?

- Kronekursen er jo ikke sterk fordi det er noen i Norge som på død og liv vil det. Men vi er en oase i et forferdelig landskap internasjonalt. Vi tiltrekker oss kapital, og vi har et rentenivå som gjør det attraktivt for investorer å plasserer i norske kroner, sier Sunde, og legger til:

- Men vi mener at de fleste som trekker i tråder i dette landet forstår vårt budskap, men det betyr ikke at løsningen er enkle. Løsningene er veldig vanskelige.

Norsk industris medlemsbedrifter: Rømmer fra kronen

Ekspert: Rekordsterk krone har kommet for å bli

Helge Lund: - Vi kan ikke tillate oss år på år med dette (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.