- Det var en god tale, men vi har ingen planer om å gjøre som han sier, sa statsminister Jens Stoltenberg i et intervju med NRK Dagsrevyen nå i kveld.

I sentralbanksjefens årstale kom det frem at Øystein Olsen mener at man må kutte i bruken av oljemilliarder:

- Fortsetter vi å bruke oljepenger som nå, har vi tappet pengebingen for 1.000 milliarder kroner om 20 år, sa han, og konkluderte med at det nå vil være mer robust å basere finanspolitikken på en forventet realavkastning på fondet på tre prosent.

Han pekte på at realavkastningen på fondet, det vil si avkastningen justert for inflasjon og kostnader, de siste årene har vært langt mindre enn fire prosent.

Siden 1998 er den gjennomsnittlige avkastningen på rundt 2,5 prosent. I hele fondets levetid har realavkastningen i snitt vært på 2,4 prosent per år. Norges Bank tror at avkastningen heller ikke i årene fremover vil bli så høy som fire prosent.

Les mer: Olsen vil kutte i bruken av oljemilliarder

- Tror på stabilitet
Statsminister Jens Stoltenberg er derimot ikke enig med sentralbanksjefen i at handlingsregelen må endres:

- Nei. Jeg har tro på stabilitet, forutsigbarhet og trygghet, og vi skal være forsiktige med å klusse med den krittstreken bare fordi vi har hatt noen år med dårlig avkastning. Gjør vi det, er jeg redd det skaper usikkerhet og uforutsigbarhet, sa han i et intervju med NRK Dagsrevyen etter årstalen.

Han forklarer at fireprosentsregelen fra 2001 ble satt basert på all den kunnskap og erf#229 de hadde på dét tidspunktet.

- Avkastningen var over 4 prosent da, men vi var forberedt på at det kom til å svinge. Men samlet sett er oljefondet vesentlig større nå enn det vi så for oss i 2001, og dette er jo et fond som skal være her i generasjoner, sier Jens Stoltenberg.

Les også: Olsen har ikke diskutert forslaget med Johnsen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.