Tirsdag gikk en fersk arbeidsminister på talerstolen under den årlige høstkonferansen til Norges Handelshøyskole (NHH). Tema på årets konferanse var arbeidskraft og arbeidsmarkeder. Robert Eriksson (Frp) åpnet med å benytte anledningen til å gi skolen litt ros.

- Ingen andre skoler enn NHH har bidratt til å dyrke frem så mange næringslivsledere, sa han til en fullsatt sal på Hotel Bristol.

Resten av tiden brukte Eriksson på å snakke om politiske visjoner.

- En del utfordringer
- Vi skal ha et robust velferdssamfunn, samtidig som vi skal lage et mer fleksibelt arbeidsliv som gir mer muligheter. At enhver enkelt skal få en mulighet i arbeidslivet, er en viktig oppgave som jeg gleder meg til å ta fatt på, sier arbeidsministeren.

- Denne regjeringen er veldig tydelig at vi trenger et bedre sikkerhetsnett for de som trenger det mest, hevder han.

Samtidig understreker arbeidsministeren at det alltid skal lønne seg å jobbe i Norge.

- Jeg ser en del utfordringene, og mange de siste 13 dagene har jeg spurt meg selv mange spørsmål. Jeg spør meg selv om vi rettighetsfester for mye i velferdspolitikken. Er utformingen for universell?

- Jeg har ikke svarene i dag, men dere skal være trygg på at jeg er på jakt etter gode svar hver eneste dag, forsikrer han.

- Misbruk av folk
Under årets NHH-konferanse var også professor Victor D. Norman ved skolen opptatt av å understreke alvoret i at en stor andel av landets arbeidsstyrke faller utenfor.

- NAV estimerer at vi går glipp et sted mellom 600.000 til 700.000 årsverk som følge av helserelaterte lidelser. Det interessante med slike tall er hvor forbløffende konstant det er, sier Norman.

- Det har vært konstant i omtrent ti år, og det i en tiårsperiode hvor vi har snakket mer om inkludering i arbeidslivet enn noen gang før. Hvis man kunne snakke seg ut av dette problemet, så skulle det altså vært borte for lenge siden. Det er det ikke, tilføyer han.

NHH-professoren viser videre til at antallet yngre som står utenfor arbeidslivet øker.

- Det er det som er det verste. Antall uføretrygdede under 30 år er den eneste delen av denne gruppen som faktisk øker systematisk. Vi har et problem. Det er først og fremst menneskelig. Dette er et misbruk av folk uten sidestykke, sier Norman.

Les mer fra NHH-konferansen:
NHH-professor: - De er jo helt bortreist
- Skattebetalerne kan få en regning (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.