Børge Brende møter stengte dører og kalde skuldre i Kina. Etter fem uker i stillingen som utenriksminister erkjenner han overfor Dagens Næringsliv at konflikten stikker dypere enn han trodde.

Norsk næringsliv i Kina har imidlertid ikke mistet troen på Brende etter den ferske uttalelsen.

- Det var - og er fremdeles - betydelig entusiasme knyttet til Børge Brende og hans rolle som aktiv politisk problemløser i den uheldige fastlåste situasjonen med Kina, sier Geir Sviggum til DN.no.

I tillegg til å være sjef for Wikborg Reins virksomhet i Shanghai, er Sviggum styreleder i Norwegian Business Association i den kinesiske storbyen.

- Alvorlig
At Brende nå møter stor motgang i Kina, er ifølge Sviggum på ingen måte overraskende.

- Situasjonen er alvorlig og problemene stikker dypt, sier han og tilføyer:

- Arbeidet med å rette på dette er langsiktig og det er - som utenriksministeren sier - ingen ”quick fix”.

Støtter arbeidet
Fredspristildelingen i 2010 til den fengslede dissidenten Liu Xiaobo har skapt raseri i makteliten i Kina. Sviggum kan bare slå fast at de negative konsekvensene for norsk næringsliv i landet vedvarer.

Nå gjør næringslivet selv alt de kan for å støtte opp under arbeidet med normalisering av relasjonene, forsikrer han.

- Alt jeg har sett av utenriksministeren så langt har vært svært positivt; hans fokus på situasjonen, hans ydmykhet for dens kompleksitet og hans erkjennelse av langsiktigheten dette arbeidet krever, sier Sviggum.

- Utenriksministeren bør få arbeidsro til denne møysommelige prosessen, sier han.

Sviggum understreker at han uttaler seg på både personlig grunnlag og på vegne av de næringslivsinteresser han representerer.

Les mer: For åtte uker siden spiste han middag med Kinas statsminister... (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.