22. juli-kommisjonens rapport avdekker vesentlige mangler ved beredskapen i Norge, vedgår statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

– Det tok for lang tid å stenge Grubbegata, det tok for lang tid å pågripe gjerningsmannen, og politiet kunne vært raskere på Utøya. Dette er noe jeg beklager dypt, sa Stoltenberg på en pressekonferanse mandag.

– Som statsminister har jeg det øverste ansvaret. Jeg har derfor ansvar for det som fungerte, og det som ikke fungerte 22. juli i fjor, sa Stoltenberg.

Har tillit
Han ville ikke svare på om han har vurdert å gå av som følge av det som skjedde.

– Jeg har det øverste ansvaret for beredskapen i landet vårt. Det er et ansvar jeg tar svært alvorlig. Etter 22. juli har det innebåret at jeg har fått den rapporten vi har bedt om. Den gir oss muligheten til å forstå det som skjedde, og handle. Det tar jeg ansvaret for, og det er det beste jeg kan gjøre som statsminister, svarte han på spørsmålet om en avgang har vært vurdert.

Han bedyret også at han har tillit til alle sine statsråder, inkludert fornyingsminister Rigmor Aasrud (Ap), som har ansvaret for sikkerheten rundt regjeringskvartalet.

Usminket
Han sa at rapporten oppfyller kravene Stortinget og regjeringen satte: en usminket rapport som fikk fakta på bordet.

– I respekt for det grundige arbeidet kommisjonen har nedlagt, skal vi vokte oss for å trekke for raske og bastante konklusjoner, men noe kan vi slå fast, sa han.

– Kommisjonen avslører en sviktende evne til å håndtere risiko og store svakheter i politiet, mener Stoltenberg.

Med utgangspunkt i 22. juli-kommisjonens rapport vil regjeringen legge fram en egen stortingsmelding med forslag til nye tiltak for å styrke beredskapen.

– Jeg har også anmodet stortingspresidenten om å få gi en egen redegjørelse så raskt som mulig om oppfølgingen av rapporten fra 22. juli-kommisjonen, sa statsministeren.

Utførte tiltak
Han understreket at regjeringen allerede har iverksatt en rekke tiltak ut fra hva som skjedde 22. juli. Politiet og PST er tilført ressurser, helikopterberedskapen er styrket og samarbeidet mellom Forsvaret og politiet er styrket, påpekte han.

– Den sentrale kriseledelsen er bedret på flere områder. Gjennom jevnlige beredskapsmøter på regjeringsnivå, døgnbemanning av krisestøtteenheten, forsterkning av Justis- og beredskapsdepartementets rolle som pådriver og egen sikkerhetsavdeling i Fornyings- og administrasjonsdepartementet, sa Stoltenberg.

Justis- og beredskapsminister Grete Faremo vedgår også at Norge ikke var godt nok forberedt på 22. juli-angrepet.

– Det er blitt sagt at det utenkelige skjedde den 22. juli skjedde i fjor. Men at terror kunne ramme oss var ikke utenkelig, sa Faremo.

– Vi hadde systemer for å forebygge å møte den. Vi må konstatere at systemene ikke sto sin prøve. Da angrepet skjedde, var vi ikke godt nok forberedt. Mange gjorde sitt ytterste – det var ikke godt nok, sa Faremo.

Hun sa at menneskene er vår viktigste beredskapsressurs, og at de fortsatt vil være det når regjeringen skal jobbe med å forbedre seg.

– Kommisjonens rapport gir oss detaljerte analyser – og dermed klarhet i hva som skal til videre for å forbedre beredskapen, sa Faremo. (©NTB)

Les også:
- Det er bare å trykke på den aller største knappen

Les hovedkonklusjonene i 22. juli-kommisjonens rapport her: - Gjerningsmannen kunne vært stanset tidligere

Her kan du lese hele rapporten. (ekstern lenke)(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.