I et varslingsbrev til Anne-Grete Strøm-Erichsen ber Kirsten Laake helseministeren granske Statens strålevern for alvorlige tjenesteforsømmelser og lovstridig informasjonshåndtering, skriver Dagens Næringsliv.

DN fortalte igår om den tidligere seniorrådgiveren i Statens strålevern som fikk sparken etter at hun gikk direkte til Olje- og energidepartementet med råd.

Strålevernet og flere departementer jobbet på det tidspunktet med en ny forskrift om radioaktivt avfall, og Laakes nye informasjon gikk på tvers av ledelsen i Strålevernet.

- Fullstendig galt
Jusprofessor Henning Jakhelln, med tjenestemannsrett som spesialfelt, er rystet over begrunnelsen for avskjedigelsen der Helse- og omsorgsdepartementet skriver følgende til Laakes klage på avskjedigelsen; ".. det skal relativt mye til for at en arbeidstager skal kunne gå aktivt ut mot sin egen arbeidsgiver, en faglig uenighet hjelper ikke".

- Det er fullstendig galt etter min mening. Jeg må innrømme at man i gamle dager, hos vår store nabo i øst, praktiserte dette synspunktet. Men jeg tror ikke det er noe godt standpunkt. Sverige kommer av og til med bemerkninger om at Norge er en siste sovjetstat, og man er kanskje nærmere sannheten enn man skulle tro, sier Jakhelln til Dagens Næringsliv.

«Tilsidesatt sunn fornuft»
Men det er ikke bare om radioaktivt avfall Laake mener Strålevernet gir feilinformasjon.

I brevet til helseministeren viser hun til at avdelingsdirektør Per Strand i Statens strålevern har overdrevet dødstall og kreftrisikoen fra radon, og dermed feilinformert både norske myndigheter og publikum.

Siden 2005 har Strand formidlet inntrykket av at flere hundre tusen nordmenn er truet av livsfarlig radongass egne hjem, og at gassen tar livet av nærmere 300 nordmenn hvert år.

Kreftregisterets egne tall viser imidlertid at 30-100 nordmenn dør av radon årlig.

-Tilsidesatt sunn fornuft
- Per Strand og Statens strålevern lyver og har tilsidesatt både innvendinger fra fagekspertise og sunn fornuft. Er det i publikums interesse at en fagetat under Helse- og omsorgsdepartementet sprer ubegrunnet helsefrykt om det å leve og bo hjemme hos seg selv? sier Laake.

Strand avviser at han bevisst har ført det norske folk bak lyset, og sier han bare bruker kunnskapen fra Verdens helseorganisasjon (WHO).

Les også: – Norge tar atomsituasjonen meget alvorlig


- Mobilbruk er et globalt eksperiment (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.