Statsminister Erna Solberg mener forrige regjering må ha vært tunghørt hvis den ikke fikk med seg EUs irritasjon over norsk ostetoll.

- Når den forrige regjeringen sa at dette var et spørsmål EU ikke var opptatt av, så er det tull. Hvis de ikke har hørt noe på de møtene, så må de ha vært veldig tunghørte, sier statsminister Erna Solberg til Dagens Næringsliv i tirsdagens papirutgave.

Har provosert
Solberg mener saken om tolløkningen for ost og en del kjøttslag, har provosert EU langt mer enn folk er klar over - og helt klart mer enn den forrige regjeringen ga inntrykk av.

Overfor DN avviser imidlertid Solberg at hun eller europaminister Vidar Helgesen har gitt noen løfter til EU om å fjerne ostetollen, slik opposisjonen kritiserer regjeringen for.

- Nei, vi har meddelt EU at vi ikke er tilhenger av dagens tollpraksis og vi har sagt at vi vil se på spørsmålet. Dette er en sak som EU-siden tar opp med oss, og det har vært viktig å gi et svar, sier Solberg.

- En utfordring
Hun skjønner at tollsaken har skapt irritasjon i EU og peker på hvordan den forrige regjeringen lot være å informere EU om saken på forhånd.

- De konsulterte ikke engang på forhånd EU om at saken var på trappene. De gjorde det over natten, uten noen konsultasjoner, sier Solberg og understreker:

- Dette er en sak vi møter når vi skal ha gjennomslag for andre ting. Da Norge plutselig fremsto som mest proteksjonistisk i Europa og samtidig hadde den beste økonomien, da er det en utfordring.

- Føler seg rammet
Ifølge statsministeren tæret denne saken nå på Norges forhold til EU.

- Det tærer på norsk goodwill i EU. Det tærer ikke minst i vårt forhold til parlamentet. Der må vi ofte bruke vennene våre, våre naboland, som støttespillere, og det er nettopp disse som føler seg rammet av ostetollen, sier hun.

Solberg er forberedt på å få spørsmål om den norske ostetollen, når hun for første gang som statsminister tirsdag møter EU-toppene Jose Manuel Barroso og Herman van Rompuy.

Intervjuet med statsministeren ble gjennomført i luftrommet over Europa - i regjeringens privatfly. Les hele saken i tirsdagens utgave av Dagens Næringsliv på papir, Ipad eller som e-avis.

Les mer: Hastemøte om ostetoll

Mest lest på DN.no i dag:


Svakeste novembertall siden finanskrisen: Boligprisene fortsetter fallet (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.