Tidligere justisminister Knut Storberget (Ap) ønsker at Norge skal gå i front i en debatt om hva menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg skal drive med. Tomtedommen kan svekke menneskerettene, mener han.

Tirsdag slo menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg (EMD) fast at den norske tomtefesteordningen, som sikrer hus- og hytteeiere billig langtidsleie av grunnen bygningene står på, er i strid med vernet av eiendomsrett i menneskerettighetene. I praksis betyr dommen at hundretusener av nordmenn kan se fram til en solid prisøkning på leie av tomten husene og hyttene deres står på.

– Dette er langt, langt unna sentrale menneskerettigheter, sier Storberget til Klassekampen.

Frykter utvanning
Han vil at Norge nå skal fronte en debatt om hva EMD skal befatte seg med.

– Vi snakker om en domstol som sliter med kapasiteten til å behandle grunnleggende menneskerettsbrudd i fengsler, mot romfolk eller mot journalister Europa over. Men norske grunneiere, de får vern, sier Storberget.

Han frykter at den stadige utvanningen av menneskerettighetsbegrepet kan svekke menneskerettighetene.

– Det er klart at både i befolkningen og i det politiske miljøet kan tilliten til menneskerettighetene svekkes dersom man opplever at de blir brukt til å forsvare noen helt andre interesser, sier Storberget.

Når det gjelder selve tomtedommen, ser Storberget slik på saken:

– Spørsmålet er hvem som trenger vern fra menneskerettighetsdomstolen. Velstående grunneiere eller de som mangler både eiendom og penger, sier han.

Les også: - Her må regjeringen gripe inn


Jusprofessor: - Vil kunne finne mellomløsning

- Kan bli mange hytter til salgs

- Strasbourg-dommen et sjokk for tomtefesteren (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.