Saken oppdateres.

Norge 2020-prosjektet var hett allerede før gruppen hadde sitt første møte i 2010, men siden har det vært ganske stille. I dag ble resultatet av gruppens arbeid lagt frem.

- Vi må utvikle et sterkt og konkurransedyktig norsk næringsliv hele tiden. Vi kan ikke leve av å være "det rikeste landet i verden", sa næringsminister Trond Giske da han åpnet ballet med en presentasjon av rapporten.

Ingen konklusjoner
Sluttproduktet er en bok der det diskuteres en rekke temaer. Dette er blant annet innovasjon, internasjonalisering, teknologi, miljø og den norske modellen.

- Vi har ikke alle svarene i denne boken, men jeg tror vi peker på retninger og strategier vi i fellesskap må velge for å være konkurransedyktige, sa Giske.

De fem heldagsmøtene mellom de yngre lederne og de fire som de tillitsvalgte har hatt har ikke munnet ut i noen konklusjoner eller klare anbefalinger, men ulike deltakere har bidratt med små kapitler der de forteller hva som er viktigst for dem. Det er imidlertid ikke utarbeidet noe sammendrag av dette, så den som leter etter klare svar må lete gjennom 127 sider i pen layout.

Men «statsråden tar med seg innspillene i sitt videre arbeid med saken i regjeringen», står det i pressemeldingen som følger boken.

- Målet har ikke vært å bli enige, men å få frem de forskjellige oppfatningene. Men jeg tror vi kanskje var mer enige enn vi trodde på forhånd om noen hovedkonklusjoner og hovedtrekk, sa Giske.

Omstillingsevne
Giske trakk frem at Norge har det han kaller bedrifter med "omstillingsevne i særklasse", og at norske arbeidere de siste 15-20 årene har hatt en eventyrlig produktivitetsutvikling. Det er dette som har sikret levestandarden vår, og er fortsatt en nøkkel for fremtidig levestandard.

- Jeg sier som Skiri skriver i rapporten, det som er den største truselen mot levestandarden i Norge er om vi har det godt, om vi er sultne nok på suksess? Vi må gjenskape det konkurransedyktig næringslivet hver eneste dag, sa Giske.

Øystein Skiri er daglig leder i Boost Communications.

Bredt utvalg
Giske har lagt vekt på å sette sammen et bredt utvalg av unge ledere fra store deler av norsk næringsliv. Både unge og rike arvinger og gründere av små og store bedrifter er representert. De kommer fra hele landet.

Hensikten med publikasjonen de har jobbet frem er å skape debatt om hva Norge kan leve av i fremtiden.

- Selv om raske endringer gjør det vanskelig å svare på spørsmålet om hva vi skal leve av i fremtiden, er det helt nødvendig å få flest mulig med i debatten om svaret, sa Giske.

Deltakerne i Norge 2020-gruppen er plukket ut fordi de har posisjoner som betyr enormt mye for arbeidsplassene i Norge, har Giske forklart.

Fikk kritikk for utvalget
Debatten raste rundt "Norge 2020"-gruppen lenge før deres første møte i 2010:

Da det kjent at Kronprins Haakon hadde sagt ja til å delta i rådgivergruppen. "Et samrøre", raste statsvitere samme dag - svært skeptiske til den kongelige deltakelsen.

Cecilie Fredriksen fra Golden Ocean meldte forfall til første møte, og trakk seg etterpå.

Les:
Skal gi Giske næringslivsråd

Næringsministeren fikk også kritikk fra sine egne partikolleger: - Dette er som en oppgave i «Nytt på nytt»

Kronprisen trakk seg etter få dager, men Trond Giske sa til Dagens Næringsliv at han selv ikke tok bråket særlig inn over seg:

- Om den største feilen jeg gjør som næringsminister, er å prøve å få kronprinsen og næringslivet til å møtes, da er det absolutt til å leve med, sa han.

Les mer her:
Kronprinsen trekker seg fra Giske-utvalg

Giske står på sitt



Per Benjaminsen (født 1968), ProBIO AS
Christian Berg (1969), Hafslund ASA
Line Ellingsen (1969), Ellingsen Seafood AS
Leila Hafzi (1976), Nepal Productions DA
Øyvind Hamre (1966), Ragasco AS
Kjersti Kleven (1967), Kleven Maritime AS
Kristin Skogen Lund (1966), Telenor ASA
Rebecca Mahboubi (1965), The American Bagel Company AS
Steinar J. Olsen (1970), Stormberg AS
Ole Robert Reitan (1971), Reitangruppen REMA 1000 AS
Tine Rørvik (1967), Norner Innovation
Zahid Saddiq (1975), Star Autoco AS
Olav H. Selvaag (1969), Selvaag Gruppen
Øystein R. Skiri (1975), Boost Communications AS
Gry Cecilie Sydhagen (1974), Metizoft AS
Jon S. von Tetzchner (1967), Opera Software AS
Yvonne Torgersen (1968), Norske Ventiler AS
Stein Marius Varner (1965), Varner-Gruppen AS
Thomas Wilhelmsen (1974), Wilh. Wilhelmsen ASA



Det ble også satt sammen en gruppe av 20 tillitsvalgte fra ulike forbund.

 

Les mer:
Kronprinsen trekker seg fra Giske-utvalg
Cecilie Fredriksen sier nei til Giske
- Kan jo bli litt bredt og vagt...

Les også fremtidsrapporten fra studentenes svar på næringsministerens 2020-gruppe: - Dette kan vi jobbe videre med (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.