Antallet ledige utgjør nå 3,0 prosent av arbeidsstyrken.

Ledigheten økte med 600 personer i april, når det justeres for normale sesongvariasjoner. Summen av antallet ordinære tiltaksdeltakere og helt ledige har ligget relativt stabilt den siste måneden.

- Det siste året har det vært stor vekst i antall ledige med lange arbeidssøkerperioder. Dette skyldes at mange av de som ble ledige under finanskrisen har vanskeligheter med å finne seg ny jobb, sier arbeids- og velferdsdirektør Tor Saglie.

Flere langtidsledige
Høy tilstrømning av ledige på slutten av 2008 og i 2009 har etter hvert ført til økt antall langtidsledige.

Det siste året har det vært en økning på 49 prosent i antallet ledige som har vært jobbsøkere i over et halvt år. I gruppen under et halvt år var det i samme periode en nedgang på 10 prosent. Dette viser at tilstrømningen av nye ledige nå er avtagende.

Her er det best og verst
Det siste året har det vært nedgang i ledigheten i Nord-Norge, Trøndelag og innlandsfylkene på Østlandet. Samtidig har ledigheten økt med henholdsvis 34 og 29 prosent i Rogaland og Akershus. Likevel er ledighetsnivået i disse fylkene lavere enn landsgjennomsnittet.

Ledigheten er nå høyest i Finnmark og Oslo med henholdsvis 3,9 og 3,8 prosent. Lavest ledighet har Sogn og Fjordane, Oppland og Møre og Romsdal, alle med 2,5 prosent.

Høyt utdannede sliter
Ledigheten har i løpet av det siste året økt sterkest blant unge kvinner. Antallet ledige kvinner mellom 20 til 29 år er nå 20 prosent høyere enn for ett år siden. For unge menn i samme aldersgruppe har økningen vært på 6 prosent.

Akademiske yrker og ingeniør- og IKT-fag er med en økning på henholdsvis 22 og 20 prosent de to yrkesgruppene med sterkest vekst i ledigheten det siste året. I begge yrkesgruppene øker imidlertid ledigheten fra et svært lavt nivå. Innenfor industriarbeid, bygg og anlegg og i jordbruk, skogbruk og fiske er ledigheten omtrent på samme nivå som for ett år siden.

Bedre i bygg og anlegg
I april ble det lyst ut 5 prosent færre stillinger enn på samme tid ifjor. Tilgangen av ledige stillinger har imidlertid ifølge sesongkorrigerte tall flatet ut i løpet av de siste månedene. Barne- og ungdomsarbeid og kontorarbeid er de to yrkesgruppene hvor reduksjonen i stillingsutlysningene har vært sterkest det siste året. Innenfor ingeniør- og IKT-fag, lederyrker og i bygge- og anleggsyrker har det vært en økning.

Les også:
- Flere jobber enn på lenge

<b>- Ledigheten skal opp i 5%</b> (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.