Tidligere finansminister Kristin Halvorsen mener de blåblå må lytte nøye til innvendingene mot å senke egenkapitalkravet.

- Å overprøve finanstilsynet i noe som kan være med på å destabilisere norsk økonomi det ville jeg jammen meg vært veldig forsiktig med, sier Halvorsen til DN.no i etterkant av Civitas frokostmøte om gjennomføringskraft i regjeringen.

- Det er når man ikke sørger for å ha det solide i bunn, at man kan legge grunnlaget for usikkerhet og nye kriser, sier hun.

I valgkampen lovte Fremskrittspartiet å fjerne kravet om 15 prosent egenkapital helt, mens Høyre og samarbeidspartiene tok til orde for å senke det til 10 prosent. Nå har de bedt Finanstilsynet vurdere saken.

Les mer: - Vi skal ikke kritisere dem for å løpe fra noe valgløfte

- Godt begrunnet
- Jeg er veldig overrasket over at den borgerlige - eller den blåblå - regjeringen ikke har vurdert de motforestilllingene som er kommet mot å senke egenkapitalkravet før. For det er helt opplagt veldig mange motforestilinger, og det var godt begrunnet å heve kravet, sier Halvorsen.

Og hun mener at man kan se positive effekter av kravet i eiendomsmarkedet.

- Og vi ser også nå at prisene på de mindre leilighetene går ned, det er jo ingen onde, tvert i mot gjør det enklere for unge å komme inn på boligmarkedet. Det som overrasker meg er at det først er nå man hører, sier hun.

Viktig under finanskrisen
Halvorsen mener at nettopp sterke faginstanser og sterk soliditet er årsaken til at Norge kom seg godt gjennom finanskrisen.

- Dette er en hyllest til styring i Norge. Hvis vi sammenligner hva vi hadde av soliditet i forhold til bankene, opp mot det Island hadde, så er det en veldig vesentlig forkl#229 på hvordan Island kom ut å kjøre og hvordan vi ikke gjorde det.

- Det handlet om at vi hadde lært av den bankkrisen vi hadde på begynnelsen av 90-tallet. Vi haddes stor grad av soliditet. Her fungerte ting veldig bra, sa Halvorsen under frokostmøtet som handlet om Regjeringens gjennomføringskraft.

Les også:
Frykter ikke prishopp med borgerlig kutt i egenkapitalkravet
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.