Boligprisene falt 1,4 prosent i september sammenliknet med august.

Et økende utbud av boliger har ført til mindre press i budrundene, ifølge direktør Christian Vammervold Dreyer i Eiendomsmeglerforetakenes forening (EFF)

Samtidig erkjenner meglertoppen at ikke minst fraværet av førstegangskjøpere merkes. Finanstilsynet lukket døren for mange da de i mars 2012 økte egenkapitalkravet fra 10 til 15 prosent.

- Ja, egenkapitalkravet har hatt en stor effekt på prisutviklingen, sier Dreyer til DN.no.

- Vi kjemper riktignok fremdeles førstegangskjøpernes sak, understreker han.

Sterke motstandere
Allerede fra dag én har Dreyer og resten av eiendomsmeglerbransjen vært sterke motstandere av det økte kravet. Nå håper de en ny, borgelig regjering vil bety at deres bønner endelig blir hørt.

- Vil ikke en reversering av kravet kunne gi boligmarkedet et nytt, og kanskje uønsket, løft?

- Det vil bety at flere vil kunne komme inn på markedet, og derfor vil det nok få en viss effekt. Vi kommer imidlertid ikke til å se den umiddelbart. Hvis dette gjøres noe med i oktober, ser vi kanskje effekten om et år, sier Dreyer.

<b>Sjekk boligprisene der du bor</b>

- Samtidig tror vi kravet til betjeningsevne i dag er så sterkt i bankene at en reversering av egenkapitalkravet ikke vil få den store effekten på prisutvikling og volum, tilføyer han.

Meglertoppen peker videre på at dagens nedkjøling først og fremst er en effekt av mer bygging i nyboligmarkedet for et par år siden.

- Vi tror andre ting enn egenkapitalkravet vil bli avgjørende i tiden fremover. I Oslo ser vi for eksempel en åpning for mer bygging av småleiligheter, noe som betyr en god «timing» for å tilrettelegge for å få flere førstegangskjøpere inn i markedet. En økning på etterspørselssiden må jo møtes med økt boligbygging, sier Dreyer.

Les saken: Nå skal det bygges flere småleiligheter

- Sammenheng
Heller ikke EFF-nestleder Leif J. Laugen vil kjøpe argumentet om at det er nødvendig å beholde egenkapitalkravet for at ikke boligprisene nok en gang skal løpe løpsk.

- Dette må sees i en sammenheng. Vi har hatt forståelse for egenkapitalkravet, og det er ikke tvil om at det har vært nyttig for å begrense prisveksten, sier Laugen til DN.no.

- Samtidig er det nå store egenkapitalkrav til bankene som gir nesten samme effekten. Når banken er litt mer rolig på utlånet, så vil ikke heller ikke boligkjøperne kunne by så mye. Det har vi i det siste sett åpenbare tegn på, sier han.

- Strammet inn
EFF-toppene får støtte av makroøkonom Kari Due-Andresen i Handelsbanken.

- Det er vanskelig å anslå effekten på prisene ved en reversering, blant annet fordi vi har sett at mange unge som ikke har nok egenkapital i dag får hjelp av foreldrene sine, sier Due-Andersen til DN.no.

- Samtidig er det slik at bankene har strammet i kredittpraksisen og satt opp rentene som følge av nye kapitalkrav. Vi tror de kan fortsette mer med det hvis Norges Bank foreslår en motsyklisk kapitalbuffer som ventet i desember. Det vil i såfall være en motgående effekt, sier hun.

Generelt mener økonomen at de fundamentale forholdene fortsatt er på plass i det norske boligmarkedet.

- Det som imidlertid har skjedd er at norske husholdninger har blitt mer bekymret, noe som på toppen av de faktiske forholdene kan gi en psykologisk effekt som kan gjøre at prisene kan fortsette å falle fremover, sier hun.

Les mer:
<b>Boligprisfall i september: - Stor sannsynlighet for prisfall ut året</b>
Boligprisfallet: - Øker sjansen for rentekutt

Les også:
<b>Betalte 236 millioner for Norges dyreste leilighet: - Dette ble en ufattelig dyr investering</b>
- Fortsatt stort behov for nye boliger
- Tre smarte kjøp i dagens boligmarked
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.