For to uker siden ble det kjent at lagmannsretten opphevet frikjennelsen av far og sønn Gulbrandsen. De to ble opprinnelig frikjent av Oslo tingrett for å ha handlet på innsideinformasjon da de solgte DNO-aksjer i forkant av en negativ artikkel i Nettavisen.

Da lå mye til rette for at saken måtte starte opp igjen i tingretten om Økokrim fortsatt satset på en domfellelse av de to.

Les også: Åpent utfall

Dagen før ankefristen utløper er det klart at begge blad Gulbrandsen velger å anke opphevelsen til Høyesterett. Det innebærer at det vil gå ytterligere måneder før man eventuelt kan få en endelig avkl#229 i saken som startet med salg av DNO-aksjer i januar 2006.

For forsvarer Tom Eivind Haugs klient Hallvard Gulbrandsen var beslutningen om å anke opplagt.

- Med det resultatet lagmannsretten kom til og begrunnelsen for dette, så det var det ikke noen vanskelig avgjørelse, sier Haug til DN.no på vegne av sin klient.

Må vurderes
Nå som saken blir anket er det opp til Høyesteretts ankeutvalg å bestemme om saken skal slippe gjennom til behandling. De færreste saker som ankes til Høyesterett kommer gjennom nåløyet.

- Denne problemstillingen har ikke vært behandlet i Høyesterett tidligere og vi mener den har prinsipiell betydning, sier Haug om mulighetene for å slippe til.

- Jeg er ikke kjent med at det er sendt en anke, men tar opplysningen du gir meg til etterretning, sier førstestatsadvokat Hans Christian Koss i Økokrim til DN.no.

Kan ende i tingretten på nytt
Om saken kommer inn må Høyesterett ta stilling til lovanvendelsesspørsmålet før saken eventuelt kan komme tilbake til tingretten. Om Høyesterett konkluderer med at lagmannsrettens opphevelse er korrekt, kan saken begynne sin nye ferd i tingretten i et forsøk på å få de to dømt for innsidehandel.

Om landets høyeste domstol derimot sier seg enig i frikjennelsen fra tingretten i 2009, har saken fått sin endelige konklusjon, og Thomas og Hallvard Gulbrandsen er endelig frikjent for innsidehandel i DNO-aksjen.

Hvem har rett
Stridsspørsmålet i lagmannsretten var om tingretten hadde riktig forståelse av hvilke krav som skal oppfylles for å dømme noen for innsidehandel. Økokrim mener tingrettens forståelse vil gjøre det bortimot umulig å få noen dømt i fremtiden. Guldbrandsens forsvarere frykter på sin side at Økokrims tolkning av loven vil lamme markedet.

Med diverse rettslige krumspring siden tiltalen ble tatt ut i november 2008 og far og sønn første ble frikjent i 2009, havnet problemstillingen i lagmannsretten i august i år.

Les også: Klart for omkamp i lagmannsretten

Ting tar tid
Med den nye anken går det ytterligere tid før saken kan få sin endelige avkl#229.

- Er dere ikke bekymret over at en anke til Høyesterett kan forsinke saksgangen ytterligere?

- Det er klart det er en stor belastning for min klient å ha saken gående, men man kan ikke finne seg i uriktig avgjørelse selv om det går tid. Hvis den skal begynne på nytt i tingretten så har vi i tilfellet Høyesteretts tanker om lovanvendelsen, sier Haug. Han understreker at hans klienter ikke kan lastes for tidsbruken.

- At vi skulle ha noen interesse av å trenere saken ville være en meningsløs beskyldning. På hvilken måte skulle vi ha trenert saken og hvilken interesse skulle vi ha av det, spør Haug.

Har ikke møterett
Om saken kommer opp i Høyesterett skaper det nye utfordringer for forsvarerkollegene Olav Braaten og Tom Eivind Haug. Ingen av dem har møterett for Høyesterett. Det betyr at de enten må få godkjent å føre saken som en prøvesak, eller at de må alliere seg med en advokat som alt har møterett.

- Dette er Ikke en problemstilling vi har diskutert ennå. Men vi skal sørge for at klientene har det beste forsvar til enhver tid, forsikrer Haug.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.