Det er årsaken til at Økokrim anket lovanvendelsen i frifinnelsen av journalisten og hans far inn for lagmannsretten. Tirsdag til uken møtes partene i Borgarting lagmannsrett. Ankeinstansen skal da bedømme om Oslo tingrett i 2009 anvendte feil juss da den frifant far og sønn Gulbrandsen for innsidehandel i DNO-aksjen.

Enig om kjennskap
Bakgrunnen for saken er en artikkel publisert i Nettavisen i januar 2006 som sår tvil om DNOs oljerettigheter i Nord-Irak. Retten konkluderer med at Thomas Gulbrandsen, som jobbet som journalist i Nettavisen, hadde kjennskap til artikkelen som snart skulle publiseres. Artikkelen kunne ha negativ påvirkning på kursutviklingen i oljeselskapet DNO. Retten mente også det var bevist at sønn Gulbrandsen kontaktet sin far for å opplyse om artikkelens innhold. Begge to hadde på dette tidspunktet aksjer i DNO, og begge valgte å selge DNO-aksjer før den negative artikkelen ble publisert.

Ikke merkbart
Likevel mente tingretten at nedsalget ikke var i strid med verdipapirlovens forbud mot innsidehandel. Årsaken er at retten mente at informasjonen i artikkelen ikke hadde nok potensial til å påvirke kursen «merkbart», som er lovens krav.

Retten skriver i sin dom at artikkelen ble lagt ut på et tidspunkt der DNO-aksjen var klart overkjøpt og rent aksjeteknisk så svak ut. Tingretten mente også at Nettavisen ikke hadde gjennomslag overfor seriøse investorer.

- Retten kan ut fra det totale kursfallet denne dagen ikke fastslå den spesifikke effekten Nettavisens oppslag fikk, står det i den frifinnende delen av saken mot Thomas Gulbrandsen. Videre skriver retten at det er mulig at artikkelen til Nettavisen hadde en markedspsykologisk effekt, men at det ikke er mulig å tallfeste denne.

- Retten finner det imidlertid uansett klart at effekten har ligget under den terksel som lovens begrep "merkbart" måtte sette og at Gulbrandsens salg av sine aksjer, tross kunnskap om artikkelen, således var lovlig, utdyper tingrettsdommer Torstein Hellesnes i dommen.

Får ny mulighet
Økokrim anket frifinnelsen inn for lagmannsretten fordi den mente tingretten tok feil da den konkluderte slik den gjorde. Nå får statsadvokat Hans Christian Koss hos Økokrim en ny mulighet til å overbevise retten hvorfor Økokrims fortolkning av loven må være den gjeldende. Over to dager skal Økokrim og forsvarerne til de to tiltalte argumentere for sitt syn. Om retten faller ned på samme side som Økokrim, vil saken måtte starte på nytt i tingretten.

Alternativt kan lagmannsretten stadfeste frifinnelsen.

Mer enn fem år siden
Det var sommeren 2006 av Økokrim siktet Thomas og Hallvard Gulbrandsen og slo til mot redaksjonslokalene der journalisten jobbet. Etterforskningen av saken pågikk frem til tiltale ble tatt ut i november 2008. Da saken var oppe i tingretten i 2009 endte det med frifinnelse av Thomas Gulbrandsen for alle forhold knyttet til handel i DNO-aksjen. Imidlertid ble journalisten dømt for innsidehandel i Sinvest-aksjen og dømt til fire måneders fengsel. Hans far Hallvard ble frifunnet for innsidehandel i DNO-aksjen, det eneste forholdet han var tiltalt for.

Ankesaken mot de to er ubønnhørlig knyttet til Økokrims rettsprosess mot Paretos tidligere stjernemegler Per-Robert Jacobsen.

Jacobsen, som nå jobber som offshoremegler for RS Platou i Singapore, ble tidligere i sommer dømt for å ha tilskyndet den amerikansk investoren Erneste Fragomeni til innsidehandel i DNO på bakgrunn av Nettavisens artikkel - før artikkelen var publisert.

Tingretten konkluderte med at Jacobsen misbrukte innsideinformasjon da han sendte en melding gjennom Bloombergs meldingssystem til Fragomeni om at det kunne komme negative nyheter om DNO-aksjen og at han trodde aksjen ville være en god salgskandidat. I motsetningen til i Gulbrandsen-saken, mente tingretten at opplysningene Jacobsen hadde om den negative artikkelen i Nettavisen, var egnet til å påvirke kursen «merkbart».

- Retten finner etter dette hevet over enhver rimelig tvil at den fornuftige investor "sannsynligvis" - som det kreves etter verdipapirhandelloven §2-2 tredje ledd - ville solgt aksjer i DNO dersom han hadde vært klar over den negative artikkelen som ville komme, idet han ville regnet med at dette forhold ville ført til et fall i kursen, skriver tingrettsdommer Morten Bjone i juli i år.

Spørsmålet i lagmannsretten til uken blir altså om de tre lagdommeren i Borgarting er enig med Bjone eller Hellesnes forståelse av loven.

Les også: Journalist dømt for innsidehandel

Fengsel for Jacobsen (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.