Nå skal Jens Stoltenberg kjøres frem for å redde regjeringsmakten og sikre en historisk valgseier – tre ganger på rad.

2012 endte opp med så mange ødeleggende saker for Arbeiderpartiet og regjeringen at det på sentralt hold i partiet er laget en egen opptelling av det som internt karakteriseres som «drittsaker», skriver Dagens Næringsliv.

På listen står blant annet bråket rundt Trond Giske, rettssaken mot en av Arbeiderpartiets fremste ordførere, Rune Øygard, og saken om statssekretær Roger Ingebrigtsens forhold til ei 17 år gammel jente i partiet.

DN vet at opptellingen fra 2012 omfatter 14 til 16 konkrete «drittsaker».

Internt skal oppsummeringen brukes både for å forklare hvorfor det gikk galt, og ikke minst hvordan unngå at det skjer igjen.

Problemene
Etter det DN kjenner til, betraktes også mange av sakene som havnet i Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité som problematiske.

Fire av disse gjaldt Nærings- og handelsminister Trond Giske.

I løpet av 2012 måtte han svare på påstander om utilbørlig innblanding og press på styrene i Entra, Kongsberg Gruppen og to runder i Telenor. Både i spørsmålet om Telenors bidrag til salg av TV 2 og spørsmålet om styreplass i Telenor for Giskes nære venn Tore Sandvik.

Klager ikke
Dagens Næringsliv spurte igår statsminister Jens Stoltenberg om 2012 ble preget av for mange problematiske saker.

– Jeg har bestemt meg for aldri å klage. Det var vanskelige saker i 2012. Men det var det i 2011 også. Det er en del av politikkens hverdag, og det er en del av det å sitte med ansvar – at det er vanskelige saker. Hvis man lar det ta alt fokus, så går det ikke bra. Jeg tror en grunnleggende forutsetning for å være statsminister og partileder er å kunne de vanskelige sakene ta på alvor, men ikke la slike saker ta alt fokus., sier han til Dagens Næringsliv.

Les hele saken og kommentar fra Kjetil B. Alstadheim i Dagens Næringsliv onsdag.

Les også: Toppsjefenes beste råd til Jens Stoltenberg
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.