Regjeringen foreslår å bruke 125 milliarder oljekroner neste år. Tilsammen er statsbudsjettet på 1064,9 milliarder kroner neste år. I fjorårets statsbudsjett ble det lagt opp til utgifter på 1.006,1 milliarder kroner. Det var første gang statsbudsjettet passerte 1.000 milliarder kroner.

Oljepengebruken er 26 milliarder kroner under handlingsregelen på fire prosent, og utgjør 3,3 prosent av anslått kapital i Statens pensjonsfond utland. Målt i faste priser øker bruken av oljeinntekter med 5,3 mrd. kroner fra 2012.

Det er likevel litt mer enn regjeringen la opp til i fjorårets budsjett.

Regjeringen understreker at budsjettet er nøytralt. Avstanden til fireprosentsbanen er litt mindre enn i 2011, men større enn anslått for 2012. Målt i faste priser øker bruken av oljeinntekter med 5,3 mrd. kroner fra 2012.

- Nå er det ikke tid for å tråkke på gasspedalen. Vi legger vekt på at budsjettet for 2013 ikke må bidra til pressproblemer i norsk økonomi, sier finansminister Sigbjørn Johnsen i en kommentar.

Lav ledighet
Han peker på at det er viktig å ta hensyn til faren for at vekst i lønninger og bolig- og eiendomspriser, som kan gjøre det enda vanskeligere for konkurranseutsatt sektor.

- Ved å holde orden i økonomien har vi lagt til rette for nye arbeidsplasser og holdt arbeidsledigheten lav. Siden 2005 er det skapt om lag 340 000 nye arbeidsplasser, og to av tre har kommet i privat sektor, sier finansministeren.

Mens veksten hos våre handelspartnere er beskjeden og usikkerheten stor, preges norsk økonomi av markert oppgang. Norsk økonomi går inn i 2013 med mindre ledig kapasitet enn det så ut til for et halvt år siden.

- Oppgangen understøttes av høy oljepris og lav rente. Sysselsettingen har vokst raskere enn ventet, og arbeidsledigheten er lav. Kontrasten er stor til situasjonen for de fleste av våre handelspartnere. Kombinasjonen av store budsjettunderskudd, høy ledighet og lav økonomisk vekst gjør situasjonen krevende i mange land, sier Johnsen.

Finansdepartementet anslår at oljefondet vil være på 3793 milliarder kroner ved utgangen av 2012. Det betyr at Sigbjørn Johnsen strengt tatt kunne brukt 151 milliarder kroner i neste års budsjett.

Det legges ikke opp til større systemendringer i årets skatte- og avgiftsopplegg, men Regjeringen foreslår viktige forbedringer på enkelte områder. Blant annet demper Regjeringen insentivene til å plassere penger i eiendom ved å øke ligningsverdiene av næringseiendom og sekundærbolig fra 40 til 50 prosent av anslått markedsverdi.

Les om alle lekkasjene her: Her er alle budsjettlekkasjene

Følg fremleggelsen og reaksjonene minutt for minutt (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.