Etter det NRK erfarer blir statens totale utgifter på 1064,9 milliarder kroner neste år. I fjorårets statsbudsjett ble det lagt opp til utgifter på 1.006,1 milliarder kroner. Det var første gang statsbudsjettet passerte 1.000 milliarder kroner.

Regjeringen skal etter det NRK erfarer bruke 3,3 prosent av oljefondet, 125 milliarder kroner, på statsbudsjettet.

Forslaget til statsbudsjett for 2013 ventes gi en positiv etterspørselsimpuls på 0,1 prosentpoeng av trend-bnp, ifølge Reuters. Det betyr at statsbudsjettet er ekspansivt.

Den reelle underliggende veksten i statsbudsjettets utgifter for 2013 er på rundt 5,3 prosent.

Pengebruken er likevel godt innenfor handlingsregelen, som begrenser statens uttak fra oljefondet til 4 prosent.

Det er likevel mer oljepengebruk enn det ble lagt opp til i forrige statsbudsjett, da denne posten var på 122,2 milliarder kroner. Grunnen til at denne posten kan øke, samtidig som at man bruker mindre av handlingsregelen, er at oljefondet vokser.

– Vi samlet blir budsjettvinnere, sier finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) om statsbudsjettet som legges fram mandag.

Etter det NRK.no forstår, foreslår regjeringen å øke ligningsverdiene av næringseiendom og sekundærbolig i formuesskatten fra 40 til 50 prosent av anslått markedsverdi. Dette vil også dempe insentivene til å plassere penger i flere boliger for å spare skatt. Dette gjøres for å bidra til å redusere prispresset på boliger.

Regjeringen skal også øke bunnfradraget i formueskatten fra 750 000 kroner til 870 000 kroner. Det betyr at ektepar får et bunnfradrag på 1 740 000 kroner. Etter det NRK kjenner til anslår regjeringa at 16 prosent av norske skatteytere må betale formueskatt i 2013.

Se video øverst i saken fra da Sigbjørn Johnsen møtte pressen mandag morgen

- Mange hensyn å ta
– Det er sikkert slik at noen kunne ønske seg mer, men i et budsjett er det mange hensyn du må ta. Det blir ikke rom til alle krav og ønsker, men alt i alt tror jeg de fleste ser at vi er i en veldig privilegert og god situasjon i Norge, forteller Johnsen.

Det er ikke vanlig at finansministeren kommer med konkrete budsjettall før det legges fram senere på dagen, og Johnsen ville heller ikke nå si noe. Blant annet ønsket han ikke å kommentere NRKs opplysninger om at regjeringen vil bruke 3,3 prosent fra oljefondet.

- Jeg synes det har vært litt i overkant mange lekkasjer i år, sier han til NRK.

- Overdrevet

Godbiter fra regjeringens valgkampbudsjett har nemlig tilflytt mediene i strie strømmer de siste dagene. Men det store beredskapsløftet kommer kanskje ikke likevel.

– Forventningene til beredskapsbevilgninger er overdrevet, sier en sentral kilde i regjeringspartiet SV til Dagbladet.

Fra regjeringshold påpekes det at Gjørv-rapporten ikke først og fremst ber om at penger øses ut til ulike formål. Dessuten vil flere av tiltakene kreve bevilgninger over flere år, noe som letter trykket på dette budsjettet.

Ikke desto mindre har regjeringen kommet med en rekke dyre beredskapsløfter. Politiet skal blant annet få et nytt beredskapssenter i Oslo og muligens også økt bemanning, nødetatene skal øve mer og utstyres bedre, helikopterberedskapen på Rygge skal styrkes og det skal satses videre på IKT og utviklingen av det nye nødnettet.

Mindre enn handlingsregelen
Tidligere søndag erfarte Dagbladet at regjeringen legger opp til å bruke 3 prosent av oljefondet i statsbudsjettet som presenteres mandag. Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner uttalte at det er en god nyhet dersom det stemmer at regjeringen strammer inn på oljepengebruken. Hans kollega i Fremskrittspartiet, Ketil Solvik-Olsen, uttrykket overfor avisen skepsis.

– Jeg lar meg ikke imponere over prosenter, det som er interessant er hva pengene brukes til, og hvilke utgifter de legger opp til. Jeg tror at regjeringen kommer til å bruke kreativ prosentregning for å framstille budsjettet som strammere enn det er, sa Solvik-Olsen søndag.

Pappaperm
Tidligere hadde medienes lekkasjer fra statsbudsjettet noe eksklusivt og mystisk ved seg, men den tiden er for lengst forbi. Nå er det riktigere å snakke om en flom. De fleste vil ha hørt det meste av nyheter lenge før finansminister Sigbjørn Johnsen (Ap) presenterer statsbudsjettet fra Stortingets talerstol mandag klokken 10.

SV har fått bred omtale for en av sine største triumfer, nemlig en ny to ukers utvidelse av foreldrepermisjonen som tilfaller far. Og Senterpartiet har fått gjennomslag for en kampsak, nemlig overgang fra krone- til prosenttoll på import av kjøtt og ost.

Nybakt helseminister Jonas Gahr Støre (Ap) har varslet 100 millioner kroner til rekonstruksjon av bryst for kreftpasienter, 40 millioner til sjekk av tenner for alle over 75 år samt medisinen dabigatran på blå resept til pasienter med hjerteflimmer.

Søndag kom statsministeren selv på banen.

– Tidenes løft for vei og bane, sa Jens Stoltenberg (Ap) til NRK før han røpet at Nasjonal transportplan vil bli overoppfylt med 1,5 milliarder kroner.

Dagen før dagen opprant også med 1,5 milliarder kroner til et nytt isgående forskningsfartøy og et flunkende nytt statsstipendiat til artisten Mari Boine.

Frivillighet
Arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap) gjør forsøksordningen som gir funksjonshemmede rett til transport til og fra jobb og skole, permanent og landsdekkende.

Kunnskapsminister Kristin Halvorsen (SV) har røpet at det skal settes av drøyt 70 millioner kroner til en uketime med kulturskole for de minste, mens næringsminister Trond Giske (Ap) lover 25 millioner kroner til økt satsing på reiseliv. Barneminister Inga Marte Thorkildsen (SV) skal bruke 200 millioner kroner til 270 nye stillinger i det kommunale barnevernet, mens Sp-leder Liv Signe Navarsete har vært med på å fronte løftet om 320 millioner kroner i økt tilbakebetaling av moms til frivillige organisasjoner.

Etter å ha kollapset to år på rad i forbindelse med skatteoppgjøret, øker regjeringen dessuten budsjettposten til den statlige forbrukerportalen Altinn med 100 millioner kroner til 258 millioner neste år.

Også boligpolitikken får sitt. Totalt settes det av omtrent 24 milliarder kroner til ulike boligtiltak i 2013. Blant annet styrkes Husbanken med 5 milliarder, bostøtten økes og tilskuddene til kommunale utleieboliger skal opp.

Ikke til alt
Det blir mer penger til klimaforskning og 250 ekstra millioner til fornybar energi i utviklingsland. Regjeringen setter også av 50 millioner til utbedring av Bergensbanen og bevilger penger til 10 kilometer dobbeltspor på Østfoldbanen.

Kulturen skal også få sitt. Nybakt statsråd Hadia Tajik (Ap) skal fylle opp den kulturelle skolesekken med 14 millioner kroner, gi 38 millioner kroner til norsk film og spandere 1,1 millioner kroner ekstra til Nynorsk kultursentrum for administrering av Språkåret. Det Norske Teatret, som feirer 100 år neste år, får 800.000 kroner mer å rutte med, i tillegg til at arrangør- og festivalstøtten skal økes med 8 millioner kroner.

Men det kommer ingen lovfestet maksgrense for hvor mange elever én lærer i grunnskolen kan ha. Planene om en bankskatt som skulle forhindre nye finanskriser, er også skrinlagt.

Økt bistand
Utviklingsminister Heikki Holmås (SV) øker bistandsbudsjettet med 2,3 milliarder kroner fra i fjor til i år i statsbudsjettet.

Han bekrefter økningen overfor Dagsavisen og legger til at bistandsbudsjettet under den rødgrønne regjeringen er blitt doblet. Målet om at 1 prosent av inntektene til Norge skal brukes til å hjelpe folk ut av fattigdom er nå nådd, forteller Holmås.

– Fra 2004 til 2013 er bistandsbudsjettet doblet fra 15 til 30,2 milliarder kroner, sier han.

Nøytrale seremonirom

Regjeringen setter av 10 millioner kroner til livssynsnøytrale seremonirom. Dette skal være rom som kan brukes av alle, uavhengig av tilhørighet eller tro, til bryllup, begravelser og andre ritualer.

For inneværende år fikk tre fylkeskommuner – Rogaland, Troms og Akershus – 7 millioner kroner på deling over statsbudsjettet til bygging av livssynsnøytrale seremonirom. Regjeringen setter nå av 10 nye millioner kroner på statsbudsjettet. Pengene skal fordeles etter søknad på ett eller to fylker, skriver Dagsavisen.

– Norge har vært en novise når det gjelder likebehandling av minoriteter. Vi er glade for dette, men vi kommer ikke til å være fornøyde før kommunene blir pålagt å bygge slike rom slik de plikter å bygge kirker. Dette kan ikke avhenge av kommuneøkonomien, sier stortingsrepresentant Truls Wickholm (Ap).

Kraftig BNP-vekst
Regjeringen anslår at BNP Fastland-Norge vil vokse med 3,7 prosent i 2012 og 2,9 prosent i 2013, ifølge Reuters.

I revidert budsjett for 2012 ventet regjeringen en oppgang på 2,7 prosent i 2012.

BNP ventes nå å stige 3,1 prosent i 2012, fra anslaget på 2,4 prosent i mai. I 2013 ventes BNP til 2,5 prosent.

Kjerneinflasjonen ventes nå til 1,3 prosent i 2012, fra 1,4 prosent i mai. I 2013 anslås veksten til 1,7 prosent. Arbeidsledigheten ventes nå til 3,1 prosent i 2012, fra anslaget på 3,3 prosent i mai. I 2013 anslås ledigheten nå til 3,2 prosent.

Oljeprisen for 2012 anslås nå til 637 kroner pr fat i snitt, fra 650 kroner fatet i mai. For 2013 anslås oljeprisen til 625 kroner fatet.

Les også: - Fryktelig vanskelig å kutte

Sigbjørn Johnsen:- Helt feil

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.