- Vi står overfor et tilfelle av medvirkning til grovt skattesvik av et svært høyt beløp, skriver dommer Njaal Sæveraas i den ferske dommen mot Lars Ditlev Ditlevsen.

Det avsluttede vennskapet mellom investoren Lars Ditlev Ditlevsen og hans tidligere megler Bjørn Sellæg i SEB Enskilda har nok en gang endt opp i rettsvesenet. Denne gangen i form av en tilståelsesdom mot Ditlevsen. Investoren er nå dømt for å ha bidratt til Sellægs skatteunndragelser i millionklassen.

Bakgrunnen for rettsmøtet var at Ditlevsen tidligere har løyet for Skattemyndighetene for at Sellæg skulle slippe å bli tatt for skattesvik.

I årene 2000 til 2004 hadde Ditlevsen og Sellæg en avtale om profittdeling av inntektene Ditlevsen fikk på handlene Sellæg utførte for han. Avtalen var ikke nedfelt skriftlig, men skal ifølge Skatteetaten ha generert mer enn 34 millioner i inntekter for Sellæg, penger som ble beskattet av Ditlevsen og ikke av Sellæg.

Da det senere ble opprettet sivilskattesak opplyste både Sellæg og Ditlevsen at pengeoverføringene fra investoren til megleren gjaldt felles investeringer og usikrede lån som senere ble ettergitt. Saken mot Sellæg ble derfor henlagt, men for Ditlevsens del ble det innstilt på betinget fengsel for formuesunndragelse.

Endret forkl#229
Da Ditlevsen og Sellæg senere røk uklar, kontaktet Ditlevsen Skatteetaten i 2008 gjennom sin advokat, og la kortene på bordet.

Da fortalte Ditlevsen at han hadde overført midler til Sellæg, og at han hadde betalt Sellægs private regninger. Han hadde i tillegg gitt fullmakt til en tredjeperson slik at denne kunne overføre penger til Sellæg fra en av Ditlevsens kontoer i DnB Nor.

Retten mener det er bevist at det Ditlevsen beskriver er sannheten om transaksjonene mellom de to, og at overføringene til Sellæg beløp seg til rundt 29 millioner kroner. Ditlevsen skal med dette ha bidratt til Sellægs skatteunndragelse på omtrent 8,3 millioner kroner.

Dommeren mener at Ditlevsen bidro til grovt skattesvik. Og at det derfor i utgangspunktet skal utmåles en fengselsstraff av betydelig lengde. Likevel mener han at det av flere grunner må gjøres fradrag for hvor stor andel av dommen som skal gjøres ubetinget:

- I formildende retning legger retten også vekt på at siktede har vært kraftig styrt av Bjørn Sellæg, og at han ikke har hatt konkret og løpende oversikt over omfanget av overføringene og hvilke beløp de til slutt omfattet, skriver dommer Njaal Sæveraas.

Fire måneder ubetinget
Ditlevsen får også fradrag for at han ved sin tilståelse har bidratt til oppkl#229 av saken, at han selv ikke har tjent på skattesviket og at han ikke kan lastes for at det har gått mer enn tre år siden han selv innrømmet forholdene til saken kom opp for retten.

Derfor ble straffen satt til fengsel i ett år og seks måneder, hvorav fire måneder ubetinget. Resten av straffen gjøres betinget med en prøvetid på to år.

– Dommen vil bli anket. Det skyldes at ikke hele straffen er gjort betinget, sier Ditlevssens advokat Arne Meltvedt.

Les også: Bryllup og diamantring betalt fra skatteparadis (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.