Ved å satse alt kunne Narvik kommune tjene fra 0,5 til tre prosent når kostnadene var trukket fra, skriver Dagens Næringsliv.

Kommunene som gikk med på investeringen i Citigroup ble forespeilet en avkastning på 3,5 til seks prosent over risikofri rente. Til gjengjeld risikerte de å tape alt de satset - og mer til, skulle det vise seg.

Les også: Terra gir kommunene 14 dager

"Spist opp av megleren"

- Helt uforståelig at de takket ja, sier partner Tor Sydnes i Wassum Investment Consulting.

Ifølge beregninger som Wassum har utført på vegne av DN, kan rundt regnet halvparten av en eventuell gevinst bli spist opp av megleren (Terra) og tilretteleggeren (Citigroup).

- Denne saken viser jo med al tydelighet behovet for å innhente uavhengige råd før man begir seg inn på slike investeringer. Det er jo snakk om voldsom risikosport, sier Sydnes til DN.

Rister på hodet

Norske finanseksperter rister på hodet over hvor dårlig investeringen de fire Nordlands-kommunene har gått inn på egentlig er. Fondet er skrudd sammen slik at bankene Citibank og Terra håver inn penger selv om investeringen skulle vise seg å bli en katastrofe for kommunene. Citibank får det aller meste av honorarene, skriver Aftenposten.

– Dette er veldig lønnsomt for Citibank dersom det går som forutsatt, men det er også lønnsomt for Citibank dersom det går helt galt, sånn som i dette tilfellet. Citibank tjener penger uavhengig av om det er regnvær, snø eller sol, sier professor i finans ved Norges Handelshøyskole i Bergen, Thore Johnsen.

Hvem må ta hovedansvaret for de katastrofale investeringene; Terra Securities eller kommunene?
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.