Over dobbelt så mange svensker (59 %) som nordmenn (25%) synes forkjølelse med lett feber er gyldig fraværsgrunn, ifølge en ny svensk-norsk undersøkelse, skriver Dagens Næringsliv.

«Har du vært på jobb siste året når du var så syk at du kunne være hjemme?» Dette er blant spørsmålene i studien «Sosiale årsaker til sykefravær», ledet av professor Rolf Rønning ved Høgskolen i Lillehammer.

Prosjektet er et samarbeid mellom Universitetet i Stockholm, Karolinska institutet, Høgskolen i Lillehammer og Østlandsforskning.

Ifølge Rønning er det første gang sykefraværet i de to landene er studert på grunnlag av sammenlignbare data.

Slakter myte
Nordmenn og svensker oppgir ulike grunner til at de går på jobb når de er syke.

45 prosent av nordmennene som går på jobb selv om de er syke, gjør det fordi de er glade i arbeidet sitt. Det samme gjelder bare for 29 prosent av svenskene.

22 prosent av nordmennene har også satt sin stolthet i ikke å være borte på grunn av sykdom, mot 10 prosent av svenskene, og langt flere nordmenn enn svensker mener det er bra for helsen å gå på jobb uansett.

Nordmenn bryr seg ifølge undersøkelsen langt mindre enn svenskene om de smitter kollegene og kundene sine. Over dobbelt så mange svensker som nordmenn svarer at forkjølelse og litt feber er god grunn til å holde seg hjemme. Stor forskjell er det også i synet på influensa og bihulebetennelse som fraværsgrunn – der ikke mer enn 72 prosent av nordmennene oppgir det som akseptabel grunn for sykefravær.

– Undersøkelsen støtter på ingen måte opp om myten om dårlig arbeidsmoral og latskap hos nordmenn. Nordmenn går litt mer på jobb enn svenskene når de er syke, sier Rønning til Dagens Næringsliv.

Uenig

Seniorforsker Arnstein Mykletun ved Nasjonalt folkehelseinstitutt synes den nye norsk-svenske holdningsundersøkelsen om sykefravær er spennende, men han er uenig i tolkningen.

Mykletun ledet det norske regjeringsoppnevnte ekspertutvalget om sykefravær i 2010.

Han mener at såkalt sykenærvær – altså at man går på jobb på tross av helseplager – er langt mer utbredt i Sverige enn i Norge.

– Det svenske sykefraværet er jo omtrent halvparten av det norske, mens folkehelsen er omtrent den samme. Denne holdningsundersøkelsen sier ikke noe om reelle forskjeller, bare om oppfatninger om dette, sier han.

Han trekker paralleller til fattigdomsproblematikken:

– En andel av befolkningen i Norge, Spania og Malawia oppfatter seg som fattige, men rent objektivt har disse helt ulike levekår. På samme måten kan vi tenke oss at terskelen for hvor syk man må være for å berettige til sykemelding, kan beskrives å være den samme i Norge og Sverige, selv om den i realiteten er forskjellig.

Professor Rolf Rønning avviser Mykletuns fortolkninger om ulik terskel for å oppfatte seg som syk. Han påpeker at fraværstallene i Norge og Sverige ikke er sammenlignbare, og at man derfor ikke kan slå fast at det faktiske fraværet er mye lavere i Sverige.

Les også: 1 av 2 mener unge bør lære av svenskenes arbeidsinnsats



Svenskene tar jobben fra norsk ungdom

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.